Srovnání spořicích účtu: Které vychází nejlépe?


Spořicí účty účty jsou oblíbené, ačkoliv neslibují žádné významné zhodnocení financí. Na druhou stranu vychází vždy o něco lépe, než volné finanční prostředky nechat ležet ladem na běžném bankovním účtu. Které spořicí účty vychází v novém roce 2021 nejvýhodněji?

Srovnání spořicích účtu: Které vychází nejlépe?

Spořící účet představuje bezpečný způsob, jak dosáhnout alespoň mírného zhodnocení volných finančních prostředků a zároveň je mít neustále k dispozici pro případ nenadálých výdajů. Spořicí účet nenařizuje uživateli, kolik a jak často musí na účet vkládat peníze, ani kdy a za jakých podmínek si smí peníze vybrat. Spořicí účty jsou oblíbené také díky nízkému riziku ztráty. Neslibují však ani žádné výrazné zhodnocení.

Jak si vybrat správný spořicí účet

Spořicí účet patří společně s běžným bankovním účtem a úvěrovými produkty k základním bankovním produktům. A stejně jako se liší podoba a podmínky bankovních účtů a půjček, liší se i podoba a podmínky spořicích účtů u jednotlivých bank. Z tohoto důvodu má smysl důkladné srovnání spořicích účtů, pokud chcete pro své osobní finance to nejlepší.

S porovnáním spořicích účtů vám pomohou užiteční pomocníci v podobě online srovnávačů, kteří porovnávají nejen půjčky, ale také další finanční produkty včetně spořicích účtů. Než se ale do srovnání vrhnete, je dobré vědět, na co konkrétně se vyplatí zaměřit a jaké parametry jsou při výběru správného spořicího účtu nejdůležitější.

Parametry, které hrají roli při výběru spořicího účtu:

  • úroková sazba - úrok, kterým se volné prostředky na spořicím účtu úročí,
  • garance úrokové sazby - lákavá úroková sazba může být například časově nebo jinak omezena a poté dojde ke snížení,  
  • požadavek na minimální částku - k úročení dochází až od výše požadovaného minimálního vkladu,
  • omezení výše uložených prostředků - nad určitou částku se finanční prostředky přestanou úročit,
  • další specifické podmínky - banka si klade podmínky pro získání zajímavější úrokové sazby (např. založení běžného účtu u stejné banky)

Při výběru spořicího účtu nehleďte pouze na výši úrokové sazby a vždy si projeďte všechny požadavky s ním spojené. Banky s oblibou lákají nové zákazníky na lepší podmínky (např. vyšší úrok), o které však po určité lhůtě přijdou. Vyšší úroková sazba může být podmíněna nějakým dalším požadavkem (např. na minimální či maximální výši vložených prostředků), kterého si klient nevšimne.

Nejlepších 5 spořicích účtů pro rok 2021

Na přelomu let 2019 a 2020 úroky na spořících účtech rostly, letos nastala opačná situace a úroky u spořících účtu spíše klesají. Jaké konkrétní spořicí účty jsou aktuálně nejlepší?

Equa bank - úrok 1 %

Zatímco v loňském roce Equa bank nabízela úrok 1,6 %, letos je to maximálně 1 %. I to však klient získá pouze tehdy, pokud provede nejméně tři výběry z běžného účtu a vložená částka na spořicím účtu nebude nižší než 50 000 Kč, ale zároveň nepřesáhne 200 000 Kč. Nad tuto částku úrok klesá na 0,2 %.

Hello Bank! - úrok 1 %

Úrok ve výši 1 % (loni to bylo 1,5 %) nabízí také bývalá nebankovní společnost Cetelem, tedy Hello Bank! Radost z vyššího úroku však kazí podmínka maximální úročené částky 200 000 Kč. Od částky 200 001 Kč činí úrok 0 %. Vedení účtu je zdarma. Tento spořicí účet je tak dobrá volba především pro lidi, kteří na účtu mívají spíše nižší částky.

Raiffeisenbank - úrok 0,6 %

Také Raiffeisenbank v loňském roce lákala nové klienty na krásný úrok 3 % u spořicího účtu založeného k běžnému účtu eKonto XL. Letošní sazba však zatím činí jen 0,6 % a to pouze do výše 150 000 Kč. Poté úrok klesá na 0,3 % do 500 000 Kč. Další podmínkou je aktivní využívání běžného bankovního účtu.

Air Bank - úrok 0,6 %

Pěkný úrok 0,6 % nabízí Air Bank do maximální částky 250 000 Kč. Nad tuto částku už platí nižší úrok ve výši pouhého 0,1 %, což je spíše symbolická záležitost.

Moneta Money Bank - úrok 0,5 %

MONETA Money Bank nabízí spořicí účet s solidním úrokem 0,5 %. Je však třeba zdůraznit, že jako jedna z malá bank si neklade žádné podmínky. Úroková sazba 0,5 % je jednotná bez ohledu na výši vkladu. Také vedení spořicího účtu včetně online transakcí je zdarma.

« Vláda chce lidi motivovat k testování: Chce pro ně prosadit stoprocentní náhradu platu | Exekuční srážky v roce 2021: Kolik obdrží věřitelé a kolik zůstane dlužníkům? »
Autor: Tom Vašina

Vystudovaný ekonom

Upozornění: Poslední aktualizace článku proběhla . Uvedené informace již nemusí být platné. Aktuální informace naleznete vždy na stránkách poskytovatele daného produktu.

Komentáře


Kolik si chcete půjčit?

Částka: 15 000 Kč
První půjčka zdarma

Vyberte si z promo akcí půjčkových společností a získejte půjčku s úrokem 0%.

Chci využít akci

Doporučené půjčky