Vláda chce lidi motivovat k testování: Chce pro ně prosadit stoprocentní náhradu platu


Stále existuje početná skupina lidí, která neprošla testováním na Covid. Nemají žádné příznaky, ani zdravotní problémy a navíc nechtějí riskovat karanténu kvůli pozitivnímu výsledku, a tím i úbytek příjmu. Zaměstnavatel jim totiž může v karanténě snížit příjem na 60 % základu průměrné mzdy.

Vláda chce lidi motivovat k testování: Chce pro ně prosadit stoprocentní náhradu platu

Aktuálně platí, že prvních čtrnáct dní nemocenské nebo deset dní karantény náhradu mzdy ve výši 60 % základu průměrného výdělku vyplácí zaměstnavatel. V případě déletrvající nemoci náhradu mzdy vyplácí správa sociálního zabezpečení.

Ministři chtějí současný stav změnit a prosadit stoprocentní náhradu mzdy i během nařízené karantény, ať už v důsledku pozitivního testu nebo kontaktu s nakaženou osobou. Chtějí tak motivovat co nejvíce lidí k tomu, aby absolvovali test na Covid-19.

„Jsem pro a řešení jsem nabízela už v říjnu. Je to o úpravě zákoníku práce a programu Antivirus. Ale obávám se, že až přijdeme s návrhem, ministerstvo financí a ministři za hnutí ANO nám jej kvůli rozpočtovým dopadům zamítnou,“ uvedla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) s tím, že peníze na to by šly z programu Antivirus.

Lidé by se neměli bát jít na test kvůli obavě ze ztráty příjmů

Neochotu jít na test kvůli strachu ze snížení mzdy kvůli pozitivnímu výsledku jako problém vnímá český premiér Andrej Babiš. Návrh ministrů podporuje i vicepremiér Karel Havlíček (ANO) a odbory ČMKOS.

„Zaměstnanci se nesmějí bát z finančních důvodů nechat otestovat, mohou tím ohrozit svoji rodinu,“ uvedl šéf odborů ČMKOS Josef Středula. „Pokud se domluvíme s ministerstvem práce a sociálních věcí, tak je to jenom otázka toho, od kdy by to platilo. Z mého pohledu to může platit okamžitě. To znamená v momentě, kdy někdo jde domů s tím testem, respektive s pozitivním testem, tak může dostávat 100 %,“ uvedl Havlíček v médiích.

Aktuálně se o návrhu jedná. Zásadní otázkou totiž je také to, na kolik by takové doplácení mezd stát přišlo. Náklady je třeba důkladně vyčíslit. Dále nebylo jasné také to, zda nárok na stoprocentní náhradu mzdy budou mít jen nemocní nebo i ti, kteří skončí v karanténě kvůli pozitivnímu testu či kontaktu s nakaženou osobou.

Finanční podpora firmám byla prodloužena

Aby firmy nemusely propouštět zaměstnance kvůli koronaviru, vláda už od listopadu proplácí celé mzdy s odvody až do 50 tisíc korun. Jedná se však pouze o firmy, které byly nuceny následkem vyhlášených protikoronavirových opatření uzavřít provoz.

Nově chce Havlíček ve firmách podpořit financování testů na Covid-19. Navrhuje, že stát by firmám proplatil alespoň levnější antigenní testy. Nejdřív by však měl projít návrh na zvýšení náhrady mzdy ze 60 % na 100 %. Pokud totiž testování nepodpoří nejen sami lidé, ale také zaměstnavatelé a firmy, které se navíc bojí o nedostatek zaměstnanců kvůli nemoci, pak ani proplácení testů nepomůže.

« Proč banky snižují odhadní ceny nemovitostí? Jak to ohrožuje žadatele o hypotéku? | Srovnání spořicích účtu: Které vychází nejlépe? »
Autor: Tom Vašina

Vystudovaný ekonom

Upozornění: Poslední aktualizace článku proběhla . Uvedené informace již nemusí být platné. Aktuální informace naleznete vždy na stránkách poskytovatele daného produktu.

Komentáře


Kolik si chcete půjčit?

Částka: 15 000 Kč
První půjčka zdarma

Vyberte si z promo akcí půjčkových společností a získejte půjčku s úrokem 0%.

Chci využít akci

Doporučené půjčky