Proč banky snižují odhadní ceny nemovitostí? Jak to ohrožuje žadatele o hypotéku?


Odhadní cena nemovitosti je velmi důležitá pro úspěšné získání nemovitosti. Čím je odhad ceny bankou vyšší, tím vyšší hypotéku mohou zájemci získat. Pokud se však odhadní a kupní cena nemovitosti liší příliš, může získání hypotéky v potřebné výši představovat velký problém.

Proč banky snižují odhadní ceny nemovitostí? Jak to ohrožuje žadatele o hypotéku?

Ačkoliv se Česká republika od března potýká s problémy spojenými s pandemií koronaviru a souvisejícími omezeními, banky hlásí rekordní zájem o hypotéky. Například mluvčí mBank hovoří o 380% meziročním nárůstu poskytnutých hypoték ve 3. čtvrtletí oproti stejnému období v minulém roce. To je pro banky příznivý vývoj, který však podle jejich slov, nemusí být věčný.

Proč je při získání hypotéky důležitý odhad ceny nemovitosti?

K získání hypotéky je nezbytné zajištění úvěru nemovitostí, která bankám slouží jako záruka pro případ nesplácení. Nejčastěji se jako záruka používá kupovaná nemovitost. Proto odhad ceny hraje významnou roli při získání hypotéky, a proto jej banky dělají sami prostřednictvím svých vlastních smluvních odhadců.

Od výše odhadní ceny se pak odvíjí výše hypotéky. Aktuálně jsou banky ochotné poskytnout nejvýše 80 % z odhadní ceny. Odhadní cena se od té kupní může lišit. Je-li rozdíl vysoký a odhadní cena je o hodně nižší, získá zájemce menší hypotéku. Pokud nemá dost vlastních prostředků, může mu nižší odhad ceny bankou koupi vlastní nemovitosti překazit.

Banky se připravují na ekonomické problémy

Banky přiznávají, že ani příští rok pokles zájmu o hypotéky neočekávají. S mírným poklesem počítají pouze na začátku roku, což je každoroční trend. “Předpokládáme částečný útlum v prvních měsících, který je pro toto období běžný, ale jinak významný pokles neočekáváme”, potvrzuje Štěpán Dlouhý, mluvčí mBank.

Zároveň však naznačují, že by mohly nastat ekonomické problémy vyvolané omezeními ze strany vlády, která se jejich prostřednictvím snaží zabránit šíření nového viru. Ekonomické potíže by se mohly odrazit například na poklesu cen nemovitostí, které nyní ještě rostou.

Na místě je ostražitost, zdůrazňují české banky, které v posledních týdnech začaly snižovat odhadní ceny nemovitostí. To není dobrá pro zájemce, kteří zvažují koupi vlastního bydlení. Nižší odhad jim totiž může značně zkomplikovat získání požadované výše hypotéky.

“I přes letošní překvapivě dobré výsledky musíme zůstat opatrní při pohledu do budoucna. Čím déle bude omezující opatření kolem koronaviru trvat, tím dřív se mohou začít projevovat negativní dopady na ekonomiku, a tím i na zájem o nemovitost”, varuje Andrea Vokálová, mluvčí skupiny ČSOB.

Čeká nás v příštím roce pokles cen nemovitostí?

Mnohé prognózy v průběhu letošního roku předpovídaly pokles cen nemovitostí způsobený koronavirem. Podle odborníků měla pokles cen zahájit již první vlna koronavirových omezení v prvním čtvrtletí roku. Žádný zlom v cenách nemovitostí však nenastal. Ceny naopak stále rostou. Poptávka po koupi vlastní nemovitosti je totiž stále vysoká a nedokážou ji pokrýt ani všechny rozjeté developerské projekty.

Nyní se objevuje názor, že růst cen zpomalí do konce tohoto roku, pak začnou stagnovat, a nakonec dojde k jejich poklesu. Ten se očekává v první polovině příštího roku, a to ve výši 3 až 9 %. To, zda ceny nemovitostí skutečně začnou klesat, je psáno ve hvězdách. Banky se však na tuto hrozbu začaly připravovat už teď snižováním odhadních cen nemovitostí.

Tohoto chování si všimla celá řada realitních makléřů. Banky nemovitosti hodnotí na výrazně menší částky oproti kupní ceně a rozdíl mezi odhadní a kupní cenu může vyšplhat až na několik stovek tisíc. To však zároveň znamená také to, že případní zájemci získají o hodně menší hypotéku. A to může být problém. Aby na vybranou nemovitost dosáhli, museli by mít daleko více vlastních finančních prostředků.

Hypoteční odborníci lidem radí, aby neplatili rezervační poplatek před schválením hypotéky. Pokud by jim banka nabídla menší hypotéku, neměli by totiž dost financí na koupi, a navíc by přišli o rezervační poplatek, který bývá nevratný.

« Refinancování hypotéky: Kdy se vyplatí a jak na to | Vláda chce lidi motivovat k testování: Chce pro ně prosadit stoprocentní náhradu platu »
Autor: Tom Vašina

Vystudovaný ekonom

Upozornění: Poslední aktualizace článku proběhla . Uvedené informace již nemusí být platné. Aktuální informace naleznete vždy na stránkách poskytovatele daného produktu.

Komentáře


Kolik si chcete půjčit?

Částka: 15 000 Kč
První půjčka zdarma

Vyberte si z promo akcí půjčkových společností a získejte půjčku s úrokem 0%.

Chci využít akci

Doporučené půjčky