Komu se vyplatí požádat si o konsolidaci půjček?


Konsolidace půjček je skvělým řešením pro ty, jenž si chtějí sloučit více úvěrových produktů do jedné jediné půjčky. Zahrnout do konsolidace lze nejen spotřebitelské úvěry, ale také hypotéky, kontokorenty, kreditní karty nebo nákupy na splátky, u některých společností i leasing. Ne vždy se ale takovéto spojení půjček vyplatí – v některých případech může být konsolidace i nevýhodná.

Komu se vyplatí požádat si o konsolidaci půjček?

Konsolidace úvěrových produktů se vyplatí zejména:

  • lidem, jenž mají příliš mnoho úvěrů a už se v nich přestávají orientovat

  • těm, kteří už svoje půjčky nezvládají splácet a potřebují snížit celkovou částku, kterou na splátky každý měsíc vydávají

  • dlužníkům, jenž by si splácení svých závazků chtěli rozdělit na delší časové období

Naopak konsolidace úvěrových produktů se nemusí vyplatit:

  • lidem, kteří za ni chtějí ručit nemovitostí a mají možnost na ni získat úvěr od banky (americká hypotéka totiž obvykle vyjde levněji než konsolidace)
  • mladým lidem, kteří si chtějí sloučit studentské půjčky (ty mají většinou nízké úroky a po konsolidaci by tak mohl úrok naopak stoupnout)
  • těm, kteří by nebyli schopní ji řádně a včas splácet

Obecně se dá říct, že konsolidace není úplně vhodným produktem pro ty, jenž jsou v dobré finanční kondici a svoje půjčky bez problémů splácejí. Nemusí to sice platit vždy, ale v tom, že za dotyčnou osobu banka zaplatí jeho předchozí půjčky, mohou být zahrnuty i různé poplatky za předčasné splacení apod. Ve výsledku tak konsolidace může znamenat, že klient zaplatí mnohem vyšší částku, než kdyby splácel jednotlivé úvěry tak jako doposud. Vždy je tak nutné si předem zjistit všechny poplatky, úrokové sazby, RPSN a spočítat si, zda pro vás sloučení úvěrů dává smysl.

Pečlivě vybírejte, u koho si o konsolidaci požádáte

Konsolidaci úvěrů dnes nabízejí především banky, zažádat si o ni ale lze i u některých nebankovních společností. Před žádostí doporučujeme nejprve si konsolidace půjček porovnat v našem srovávači. Rozdíl je často v tom, že zatímco u bank jde o klasickou půjčku bez zajištění, u nebankovních firem je konsolidace často obdobou tzv. americké hypotéky, kdy musíte za nový úvěr ručit nemovitostí.  Velké rozdíly jsou pak v úrokových sazbách, kde nebankovní firmy mívají mnohem vyšší úroky než velké bankovní ústavy. Ať už ale budete mít zájem o jakýkoli druh konsolidace, vždy vybírejte s rozvahou a pečlivě si porovnejte jednotlivé nabídky, abyste si zbytečně nezvolili méně výhodnou možnost.

Alternativou ke konsolidaci je refinancování

Konsolidace půjček není jedinou možností, jak převést úvěr k jinému poskytovateli a ušetřit tak peníze. Pokud si nepotřebujete sloučit více půjček (nebo jiných úvěrových produktů) do jedné a máte pouze jeden jediný úvěr, můžete si požádat o jeho refinancování. Půjčka se vám pak převede k jiné bance a díky tomu můžete dosáhnout na výhodnější podmínky. Stejně jako u konsolidace, tak i u refinancování ale platí, že byste měli předem důkladně zvážit výběr společnosti, u níž si o tuto službu požádáte.

« Snadnější oddlužení – podmínky pro osobní bankrot se mají zmírnit | Čínská půjčka přináší vysokou dostupnost »
Autor: Tom Vašina

Vystudovaný ekonom

Upozornění: Poslední aktualizace článku proběhla . Uvedené informace již nemusí být platné. Aktuální informace naleznete vždy na stránkách poskytovatele daného produktu.

Komentáře


Kolik si chcete půjčit?

Částka: 15 000 Kč
První půjčka zdarma

Vyberte si z promo akcí půjčkových společností a získejte půjčku s úrokem 0%.

Chci využít akci

Doporučené půjčky