Zdražování začíná být pro řadu domácností neúnosné. Jakou pomoc nabídla vláda?


Od začátku roku významně zdražily tři základní položky - potraviny, energie i pohonné hmoty. Rostou rovněž úrokové sazby u půjček a zejména hypoték. Mnoho domácnosti nyní řeší vážné finanční problémy. Ještě před rokem si přitom mohly dovolit s rodinou vyrazit dovolenou u moře.

Zdražování začíná být pro řadu domácností neúnosné. Jakou pomoc nabídla vláda?

Jejich platy se nezměnily, ba se dokonce mírně zvýšily. Ceny potraviny, energií a pohonných hmot však vzrostly výrazně více, v případě energií se zálohy zvedaly dokonce dvojnásobně i více. Vláda proto schválila celou řadu změnu, aby rodinám, které situací nezvládají, nabídla pomoc.

Vláda už letos podruhé zvýšila životní a existenční minimum

Druhé zvýšení o 8,8 % je platné od 1. července 2022. Nově platí životní minimum ve výši 4 620 Kč a existenční minimum 2 980 Kč.

Obě dávky přitom ovlivňují výši nebo podmínky získání dalších sociálních dávek a to:

  • dávky v rámci pomoci v hmotné nouzi,
  • příspěvek při pěstounské péči,
  • příspěvek na živobytí,
  • mimořádnou okamžitou pomoc,
  • příspěvek na zvláštní pomůcku,
  • porodné,
  • přídavky na děti,
  • příspěvek na péči,
  • doplatek na bydlení.

Lépe by na tom měly být také osoby lidé v právě probíhajícím exekučním řízení díky zvýšení  nezabavitelné částky. Mění se také pravidla při stanovování výši alimentů.

O příspěvek na bydlení lze žádat online

Například o příspěvek na bydlení je nově možné požádat prostřednictvím zjednodušeného online formulářů. Vyplnit jej lze na počítači, tabletu i telefonu. Žadatel musí vyplnit pouze ty údaje, které si stát nemůže dohledat sám, což jsou náklady na bydlení, příjmy a jména osob, které s ním žijí ve společné domácnosti. Potřebné doklady stačí ofotit a nahrát k žádosti.

Pro vyplnění formuláře je nezbytné přihlášení prostřednictvím elektronické identity, například skrze bankovní identitu. Jen výjimečně budou muset někteří žadatelé na úřad zajít osobně.

“Pokud někdo například má určitý příjem vyplácený ze zahraničí, bude muset žádost podat osobně. Jiný než obvyklý příjem je nejčastějším důvodem, který neumožňuje žádost vyřídit online”, uvedl pro server Měšec.cz Jakub Augusta, vedoucí oddělení mediální komunikace MPSV. Ve formuláři je tato informace uvedena.

Navíc už by nemělo být nutné žádat o dávku každý rok. Příspěvek by měl být poskytován na dobu neurčitou. Náklady na bydlení a příjmy domácností by se měly dokládat pouze jednou za pololetí. Vyžadovány nebudou ani pravidelná zúčtování zálohově placených služeb.

Možnosti využití mimořádné okamžité pomoci se rozšířily

Při náhlých nepříznivých životních situací lze od 1. července 2022 požádat o jednorázovou finanční dávku, která se nazývá mimořádná dávka okamžité pomoci, v maximální výši až 69 300 Kč (63 750 Kč do 30. června 2022).

Výčet situací, kdy lze o tuto sociální dávku žádat, bude mnohem širší. Změní se pravidla pro posuzování příjmu a úřady práce budou přihlížet k individuální situaci každého žadatele tak, aby byl majetkové poměru žádajících osob posuzovány lépe.

Vyšší rodičovský příspěvek a jednorázový příspěvek na děti

Upraveno bylo také  čerpání rodičovského příspěvku. Někteří příjemce mohou nově pobírat vyšší měsíční příspěvek 13 000 Kč místo dosavadních 10 000 Kč. Platí to pro příjemce s nižšími příjmy a příjemci, jimž byl zamítnut nárok na mateřskou.

Rodiče, jejichž společný příjem v roce 2021 nepřesáhl 1 milion korun, mohou využít nárok na jednorázovou sociální dávku 5 000 Kč na každé dítě. Příspěvek se týká dětí, kterým k 1. srpnu ještě nebude 18 let, a děti narozené do konce roku 2022.

Vyřízení by samo o sobě mělo být velmi jednoduché. Například příjmy by rodiče dokládali v podobě čestného prohlášení. Česká správa sociálního zabezpečení a finanční úřady by si uvedené údaje ověřovaly samy v rámci svých systémů.

Dle ministerstva práce by mělo být v brzké době o obě dávky možné žádat online. Také v tomto případě bude vyžadováno přihlášení elektronickou identitou. Osobně bude moci žádost vyřídit na vybraných pobočkách Czech POINTu.

Invalidní důchodce III. stupně mají nárok na poloviční jízdné

Slevu mohou senioři v důchodovém věku uplatnit na obyčejné jízdné ve vlacích ve druhé třídě a v linkové autobusové dopravě. Sleva se netýká jízdného v MHD.

K uplatnění slevy je nutné předložit QR kód, která Česká správa sociálního zabezpečení vydává online na ePortálu nebo osobně na okresních pobočkách. QR kód si lze uložit do mobilní aplikace OneTicket, mít jej uložený elektronicky jako PDF dokument nebo si jej vytisknout.

Stát ještě více podpoří zaměstnávání na částečné úvazky

Ty nejčastěji využívají rodiče s malými dětmi. Zaměstnavatele, které svou nabídku pozic na zkrácený úvazek rozšíří, získají 5% slevu na pojistném na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti. Týkat se to bude zaměstnanců pracujících na zkrácený úvazek 8 až 30 hodin týdně.

Slevu zaměstnavatelé získají, pokud na částečný úvazek zaměstnají:

  • rodiče a pěstouni pečující o děti mladší 10 let,
  • studenty středních nebo vysokých škol,
  • osoby pečující o osobu blízkou, odkázanou na cizí pomoc,
  • osoby se zdravotním postižením na nechráněném trhu práce,
  • osoby na rekvalifikaci,
  • osoby starší 55 let.
« Vláda chystá změny, které finančně přilepší rodinám s nižšími příjmy | Pracovní smlouva podle zákona: Je nutný podpis nebo stačí odsouhlasení e-mailem »
Autor: Tom Vašina

Vystudovaný ekonom

Upozornění: Poslední aktualizace článku proběhla . Uvedené informace již nemusí být platné. Aktuální informace naleznete vždy na stránkách poskytovatele daného produktu.

Komentáře


Kolik si chcete půjčit?

Částka: 15 000 Kč
První půjčka zdarma

Vyberte si z promo akcí půjčkových společností a získejte půjčku s úrokem 0%.

Chci využít akci

Doporučené půjčky