Základní pravidla, kterými je třeba se řídit, abyste se nikdy nedostali do exekuce


Dostat se do exekuce je nesmírně nepříjemné a člověku to komplikuje život v mnoha ohledech – například v tom, že nemůže mít bankovní účet, protože by mu ho hned obstavil exekutor. I přes stoupající životní úroveň v Česku stále roste počet lidí postižených exekucí, případně procházejících oddlužením. Sepsali jsme pro vás několik rad a tipů co dělat, abyste se nikdy do podobné situace nedostali.

Základní pravidla, kterými je třeba se řídit, abyste se nikdy nedostali do exekuce

Nikdy si neberte zbytečné úvěry

Vánoční půjčky na dárky, půjčky na dovolenou a jiné zbytné věci jsou už evergreenem. I když odborníci neustále varují před zbytečným zadlužováním, stejně se vždycky najde obrovské množství lidí, kteří si půjčují úplně zbytečně a následně pak nezvládají svoje dluhy splácet. Spadnout do dluhové pasti je snadné a rychlé, vyhrabat se z ní ven ale může trvat dlouhé roky a není to žádná legrace.

Vyhněte se předraženým půjčkám s extrémními úroky

Samozřejmě nelze všechny úvěry házet do jednoho pytle a někdy je půjčka rozumným řešením. Důležité je, abyste věděli, že ji dokážete v pohodě splácet a že si ji berete za rozumných podmínek. A tady občas nastává kámen úrazu – mnoho lidí se zbytečně zadluží proto, protože si vezmou nesmyslně předražený úvěr od nebankovní společnosti, která si účtuje extrémní poplatky a úroky. Dejte si na to pozor a vždy použijte srovnávač půjček a úvěrovou kalkulačku – pak snadno zjistíte, zda je půjčka výhodná nebo naopak předražená. 

Nepůjčujte si peníze od lichvářů

Zoufalí lidé často dělají zoufalé věci a pokud jsou třeba v registru dlužníků a nikdo jim nechce půjčit (najdou se výjimky), sáhnou k tomu, že si půjčí od lichvářů. Lidí, kteří nabízejí půjčky s naprosto šílenými úroky, kdy dlužník musí ve finále splatit i více než dvojnásobek dluhu, nehledě na případné sankce za zpoždění apod.

Nenaleťte na podvodné nabídky půjček

Samostatnou kapitolou jsou pak podvodné půjčky. O těch už toho bylo napsáno mnoho, bohužel stále se najde spousta důvěřivých lidí, kteří jsou ochotni za slib rychlé půjčky zaplatit vysoký poplatek předem (třeba i několik tisíc) – půjčku pak nedostanou a peníze jim nikdo nevrátí. Dalším trikem podvodníků jsou pak půjčky přes telefon, kdy lidé musejí zavolat na linku se speciálním tarifem – minuta hovoru stojí mnohdy až kolem 90 Kč, operátorka pak hovor záměrně co nejvíc protahuje a výsledek? Zájemce žádnou půjčku nedostane, zato při vyúčtování za telefon ho čeká nepříjemné překvapení. Často jsou tyto podvodné půjčky inzerovány jako půjčky na ruku, půjčky na směnku, půjčky pro dlužníky apod. 

Nezapomeňte si pravidelně vybírat poštu

Nyní opustíme půjčky a podíváme se na jinou věc, která vás může dostat do problémů – nepřebírání pošty. Pokud si dlouhodobě nevybíráte korespondenci, nebo např. zapomenete přesměrovat kontaktní adresu při stěhování, může vám to úplně zbytečně přinést problémy. Existuje totiž tzv. fikce doručení a i když jste o dopisu nevěděli, nijak vám to nepomůže. Dobrým řešením může být např. zřízení datové schránky. Ty už v Česku úspěšně fungují od roku 2009. 

Nezapomínejte na pravidelné platby

Ať už jde o nájem, platby za energie (elektřina, plyn atd.), splátky hypotéky, koncesionářské poplatky, platbu za internet, kabelovou televizi a mobilní telefon nebo jakoukoli jinou pravidelnou platbu, kterou provádíte každý měsíc – vždy si pečlivě hlídejte, zda jste na ni nezapomněli. Ideální je nastavit si trvalý příkaz z bankovního účtu a budete tak mít klid a jistotu, že platba dorazí včas (samozřejmě pokud na účtu budete mít dost peněz). Některé společnosti jsou sice benevolentnější a malé opoždění jim tolik nevadí, u jiných se ale můžete setkat s nepříjemnou sankcí. 

Pokud rušíte smlouvu, ujistěte se, že je vše vyrovnáno 

Pokud se např. stěhujete a rušíte smlouvu se svým poskytovatelem internetu a placené TV, ujistěte se, že máte vše uhrazeno, že jste případně vrátili zařízení (pokud jste jej měli v pronájmu) a pro jistotu si to ověřte ještě přímo u daného operátora. Někdy to totiž funguje tak, že při oznámení ukončení smlouvy musíte uhradit platbu ještě za následující kalendářní měsíc, i když už danou službu neužíváte. Stejně tak hodně lidí zapomíná vrátit např. modem nebo set top box, což je další z příkladů, který nakonec může skončit až uvalením exekuce.

Nikdy nedělejte ručitele nikomu, u koho si nejste 100% jistí

Mezi nejsmutnější případy lidí v exekuci patří ty, kdy se v ní ocitnou lidé, jenž si nic nepůjčili, ale pouze ručili za bankovní úvěr svojí rodině, kamarádům nebo jiným blízkým lidem. Někdy se dokonce zaručí za svoje blízké i nemovitostí a pokud dlužník nesplácí, mohou přijít o svůj majetek. Proto jednoznačně doporučujeme – pokud chcete někomu dělat ručitele, udělejte to pouze tehdy, pokud jste si na 100 % jistí, že bude vše řádně splácet. Nejlepší je podle nás ale neručit nikomu a mít klid. 

Nespoléhejte na náhodu a nevyhazujte peníze za hazard

Jednou věcí jsou hrací automaty apod. - tam je asi bez debat, že jde o vyhozené peníze a rozumný člověk do nich nic házet nebude. Mnoho lidí ale pravidelně sází např. loterijní hry, kurzové sázky apod. v naději, že vyhrají balík peněz. Vsadit si jednou týdně třeba sloupeček Sportky je ještě ok, ale velmi zrádné jsou kurzové sázky – zejména nyní, když už se sází hlavně po internetu a je i možnost live sázek nebo online kasin. Na první pohled nevinná zábava se může snadno zvrhnout, sázkař se může snažit dostat peníze zpět, pak si půjčí aby vyhrál to, co prohrál... a dluhová spirála je tady. Zbohatnout sázením na sport dokáže jen naprosté minimum lidí – sázkové kanceláře dobře vědí co dělají a lidí, kteří jsou dlouhodobě v zisku je jen mizivé procento nebo spíše promile.

Neutrácejte zbytečně za věci, které si nemůžete dovolit

Naše poslední rada, jak se nedostat do exekuce, je velmi prostá. Neutrácejte za to, co si objektivně nemůžete dovolit. Raději si peníze našetřete, ale neberte si půjčku třeba na novou televizi nebo jiné věci. Sice si chvíli počkáte, ale je to mnohem lepší než se zadlužit. A koupit si produkt přímo je mnohem lepší řešení než nákup na splátky – nikdy nevíte předem, kdy budete mít třeba výpadek příjmů a nebudete tak moci řádně splácet svoje závazky. 

« Jak může koronavirus ovlivnit nezaměstnanost v Česku? | Jaké věci už vám exekutor nesmí zabavit – na co nemá právo? »
Autor: Tom Vašina

Vystudovaný ekonom

Upozornění: Poslední aktualizace článku proběhla . Uvedené informace již nemusí být platné. Aktuální informace naleznete vždy na stránkách poskytovatele daného produktu.

Komentáře


Kolik si chcete půjčit?

Částka: 15 000 Kč
První půjčka zdarma

Vyberte si z promo akcí půjčkových společností a získejte půjčku s úrokem 0%.

Chci využít akci

Doporučené půjčky