Jak může koronavirus ovlivnit nezaměstnanost v Česku?


Pandemie koronaviru, která zasáhla celý svět a velmi citelně se promítla i do životů lidí v Česku, přinesla rozsáhlé škody, mezi něž patří i vyšší nezaměstnanost a krach mnoha podniků v různých oborech. Jak se zvýšila nezaměstnanost v průběhu krize, jaký je výhled do budoucna a které obory mohou být krizí nejvíce zasaženy? Na tyto otázky jsme se zaměřili v našem novém článku.

Jak může koronavirus ovlivnit nezaměstnanost v Česku?

Před krizí byla nezaměstnanost rekordně nízká

Oproti mnoha jiným zemím je Česká republika ve velké výhodě – ještě před začátkem koronakrize u nás byla nejnižší nezaměstnanost v celé Evropské unii. Ještě koncem loňského roku dosahovala pouhých kolem 2,5 %, poté se její výše začala pomalu zvedat. Pokud se podíváme např. na čísla z listopadu 2019, tak ČR na tom s 2,2 % byla nejlépe v EU, kde průměr činil 6,3 %. Nadprůměrnou ji měli např. ve Francii (8,4 %), Itálii (9,7 %), Španělsku (14,1 %) a zejména Řecku (16,8 %). 

Následkem krize došlo k mírnému nárůstu 

Koronavirová krize ale samozřejmě trochu zamíchala kartami a určitý nárůst nezaměstnanosti byl i u nás nevyhnutelný. K výraznějšímu nárůstu došlo v dubnu, kdy vzrostla na 3,4 % (bez práce tak bylo v celém Česku 254 000 lidí). Uvidíme, jak se budou čísla vyvíjet dál, dá se ale předpokládat, že v následujících měsících by ještě k mírnému nárůstu mohlo dojít. Nic dramatického by se ale stát nemělo – tak vysoká nezaměstnanost, jakou mají např. na jihu Evropy, u nás rozhodně nehrozí.

Které obory jsou nejvíce ohroženy?

Ohroženy jsou pochopitelně zejména zaměstnanci ve firmách, které krize nejvíce postihla – bavíme se tedy zejména o pracovnících v pohostinství, obchodech, v cestovním ruchu apod. Důležité nyní bude nastartovat co nejrychleji ekonomiku a vrátit se zpět k normálnímu životu, pak se situace nepochybně zase zlepší. V současné době nicméně pracovní úřady zaznamenávají nárůst počtu lidí, kteří se registrují. Pozitivní ale je, že u určitých profesí se zvýšila poptávka – jedná se zejména o práce v zemědělství, ale třeba i o řidiče, IT pracovníky a další profese, kde jsou potřeba nové pracovní síly.

Do budoucna by se čísla mohla vrátit zpět na původní stav

Nikdo z nás nyní nedokáže odhadnout, jestli už máme pandemii koronaviru definitivně za sebou nebo zda nás např. na podzim nečeká další vlna. To už by pro řadu podniků – pokud by je stát znovu nechal zavřít – bylo likvidační a i nezaměstnanost by bezpochyby znovu vzrostla. Pokud se ale nic strašného nestane a další podobná pandemie už nás nečeká, můžeme počítat s tím, že i nezaměstnanost zase začne pomalu klesat a dostane se k číslům okolo dvou procent, kolem kterých se pohybovala loni. Zatím situace vypadá nadějně, takže můžeme mít důvod k mírnému optimismu. 

« Nejlepší nebankovní půjčky v květnu 2020 | Základní pravidla, kterými je třeba se řídit, abyste se nikdy nedostali do exekuce »
Autor: Tom Vašina

Vystudovaný ekonom

Upozornění: Poslední aktualizace článku proběhla . Uvedené informace již nemusí být platné. Aktuální informace naleznete vždy na stránkách poskytovatele daného produktu.

Komentáře


Kolik si chcete půjčit?

Částka: 15 000 Kč
První půjčka zdarma

Vyberte si z promo akcí půjčkových společností a získejte půjčku s úrokem 0%.

Chci využít akci

Doporučené půjčky