Jaké věci už vám exekutor nesmí zabavit – na co nemá právo?


Když se řekne exekuce, často si lidé hned vybaví exekutory, kteří z domácnosti dlužníka odnášejí jeho majetek. To je nicméně až ta poslední, krajní podoba – vždy jí předcházejí exekuce na příjem a exekuce na účet. Teprve až jako krajní varianta přichází na řadu tzv. mobiliární exekuce, kdy pověřený pracovník může přijít do vašeho domova (bez ohledu na to, zda jste doma nebo ne) a vzít vám různé věci.

Jaké věci už vám exekutor nesmí zabavit – na co nemá právo?

Jak mobiliární exekuce probíhá?

Průběh je ve zkratce takový, že exekutor zazvoní na dveře dlužníka a počká, až mu otevře. Pokud dlužník nebude doma nebo mu nebude chtít otevřít, má exekutor právo zavolat si zámečníka. Následně pak dlužníka seznámí s důvody exekuce a zpravidla se nejdříve pokusí domluvit na okamžitém splacení nebo pravidelných splátkách. Pokud ani to nepomůže, dochází k tomu, že exekutor může začít zabavovat  zpeněžitelný majetek (až na výjimky popsané níže). Běžné je, že exekutor vybrané věci označí nálepkou a zatím je v domácnosti ponechá, dlužník je pak v žádném případě nesmí prodat nebo je někam odvézt.  

Povinností exekutora je také natáčet průběh exekuce na video – je to z důvodu případných sporů, aby bylo jasné, že vše proběhlo podle zákona. Dlužník má nicméně právo si průběh exekuce natočit také. Při exekuci mohou asistovat také příslušníci Policie ČR, v mnoha případech je to nezbytné.

Sporné často může být, jaká věc patří dlužníkovi a jaká patří jinému členu domácnosti. Vždy se proto dělá soupis věcí a pokud věc patří někomu jinému, může požádat o její vyškrtnutí ze soupisu. Důležité je, aby měla dotyčná osoba doklad o koupi dané věci.

Které věci vám exekutor nemá právo zabavit?

Zákon poměrně přesně stanovuje, které věci už vám exekutor sebrat nesmí – jedná se zejména o věci, které dlužník nezbytně nutně potřebuje k uspokojení hmotných potřeb sebe a své rodiny, dále pak věci, které dlužník potřebuje k výkonu svojí práce a věci, jejichž prodej by byl v rozporu s morálkou. Abychom byli konkrétní, exekutor vám nesmí vzít: 

  • běžné oblečení (víceméně drtivou většinu oděvů a obuvi, až na vyloženě luxusní věci typu norkový kožich apod.) 
  • dětské hračky (dříve v seznamu nebyly, po novele už se naštěstí zabavovat nesmějí)
  • základní vybavení domácnosti – stoly, židle, postel, peřiny, polštáře apod. 
  • základní domácí spotřebiče – ledničku, pračku, sporák atd. 
  • knihy s náboženskou nebo studijní tématikou 
  • zdravotnické potřeby, léky a další věci, související s nemocí dlužníka 
  • osobní dokumenty, fotky, snubní prsteny
  • domácí mazlíčky (psy, kočky, křečky, papoušky a další – obecně všechna zvířata, která nejsou určená k chovu a slouží jako společníci) 
  • hotovost až do dvojnásobku aktuálního životního minima (od 1.4.2020 jde o 2 x 3 860 Kč, tedy exekutor vám nesmí zabavit 7 720 Kč)

Velmi častou příčinou exekucí jsou různé úvěry, zejména rychlé nebankovní půjčky, nebo tzv. půjčky ihned. Vysoké exekuce pak vznikají zejména tím, že se významně navyšují sankční poplatky a dluh tak stále narůstá. 

« Základní pravidla, kterými je třeba se řídit, abyste se nikdy nedostali do exekuce | Rozpočet bude mít letos rekordní schodek půl bilionu, již ho schválila sněmovna »
Autor: Tom Vašina

Vystudovaný ekonom

Upozornění: Poslední aktualizace článku proběhla . Uvedené informace již nemusí být platné. Aktuální informace naleznete vždy na stránkách poskytovatele daného produktu.

Komentáře


Kolik si chcete půjčit?

Částka: 15 000 Kč
První půjčka zdarma

Vyberte si z promo akcí půjčkových společností a získejte půjčku s úrokem 0%.

Chci využít akci

Doporučené půjčky