Vysoká inflace škodí penězům na spořicích účtech. Jaké další možnosti existují?


Prudký růst inflace v letošním roce má neblahý vliv nejen na ceny zboží a služeb, ale i na úspory uložené na spořicích účtech. Zde sice úroky vzrostly až ke 4 %, avšak stále nevyvažují inflaci, která už v březnu přesáhla 12 %. Kam tedy s penězi, aby neztrácely na hodnotě?

Vysoká inflace škodí penězům na spořicích účtech. Jaké další možnosti existují?

Při současné inflaci se nabízí adekvátní otázka, jak naložit s volnými finančními prostředky, aby jejich hodnota tak rychle neklesala. Spořicí účty sice nabízí jistotu a peníze k dispozici, ale stávající úrokové sazby se k současné míře inflace ani zdaleka nepřibližují.

Jak vysoká inflace ovlivňuje uložené peníze

Posledních několik let inflace stoupala pozvolna. Letos však míří prudce vzhůru a původně odhadovaných 10 % se nyní zdá jako velmi mírný odhad. Negativních dopadů je více.

Mezi ty hlavní patří rostoucí ceny zboží i služeb a pokles hodnoty peněz. Jednoduše řečeno za dnešních 500 Kč nakoupíte v obchodě s potravinami výrazně méně než ve stejnou dobu před rokem. 

Inflace negativně ovlivňuje také úspory, jejichž hodnota nyní poměrně rychlé klesá. 200 000 Kč na spořicím účtu už není totéž i přes rostoucí úroky. Existuje způsob, jak poklesu hodnoty peněz zabránit?

V tento moment je třeba si uvědomit, že vysoká inflace bývá jen přechodný stav. Ekonomové odhadují, že další rok inflace klesne. Není tedy nutné panikařit. V historii se jedná o běžnou záležitost. To však neznamená, že nemůžete své peníze zhodnotit lepším způsobem.

Stále více lidí se zajímá o investování

Vedle spořicích účtů, kde je pokles hodnoty nižší než na běžném bankovním účtu, se nabízí investování. Možnosti jsou široké a nejdůležitější otázka se týká míry riskování. S rostoucím investičním rizikem roste výše zisku, ale současně i možné ztráty.

Pro lidi, kteří dosud znali spořicíc účtu, a do investování se pouští poprve, je nutné seznámit se s několika základními pravidly investování.

  • Investice je o riziku. Můžete peníze vydělat, ale také o ně přijít. Existují bezpečnější a jistější způsoby investování, ale současně i hodně rizikové.
  • Investování je dlouhodobá záležitost. Standardně platí, že nejvíce vynáší rozumné a promyšlené investice na více let, a naopak největší riziko představují krátkodobé a špatné investice.

Investice vhodné pro konzervativní a začínající investory

Pro začínající investory, kterým jde primárně o ochranu před vysokou inflací, bývají obecně lepší konzervativní metody. Nehrozí při nich velké výkyvy, ztráta peněz, ale ani vyšší zisk. Snažit se v současné situaci však pokrýt inflaci nad 10 % ale znamená výraznější riziko. To ani není nutné. Nicméně je vhodné vědět, že konzervativní investice obecně vysokou inflaci překonají jen těžko.

Je třeba vzít v úvahu, že veškeré trhy se v současné době propadají a menší či větší ztrátu zaznamenávají všichni investoři. Zkušení investoři nepanikaří, protože ví, že tato období se hodí k “nakupování”. Až se situace uklidní a trhy znovu porostou, čekají je příjemné zisky.

Různé způsoby konzervativního investování nabízí banky. Základními produkty jsou spořicí účty a termínované vklady. Tyto produkty jsou bezpečné, ztráta peněz nehrozí, ale zisk se aktuálně pohybuje okolo 3 až 4 % a to ještě v případě nejvýhodnějších nabídek. Výhodou je pojištění vkladů ze zákona. Následují stále oblíbenější a o trochu více rizikovější investice do podílových fondů, dluhopisů, akcií a podobně.

Dobrou volbou může být investiční nákup zlata a stříbra, které jsou dobrým způsobem, jak zachovat hodnotu peněz v těžkých dobách, kdy investiční trhy padají strmě dolů. V období krize, jako je ta letošní, ceny stoupají a v období klidu a míru naopak klesají. Tyto investice jsou určené vyloženě na horší časy.

Základem dobrého investičního portfolia je diverzifikace

Při investování hraje významnou roli diverzifikace. Neinvestujte pouze do jednoho produktu. Díky diverzifikaci zvýšíte své šance na výdělek a zároveň snížíte riziko ztráty. Menší část volných prostředků je doporučeno ponechat na spořicím účtu a větší část rozdělit mezi různé typy investic - například do realitního fondu, dluhopisového fondu a investičního zlata.

Před investováním je třeba informovat se o výši vstupního poplatku, jež se pohybuje okolo 4 % z investované částky. I z tohoto důvodu je lepší dlouhodobé investování, kdy se veškeré náklady rozprostřou do delšího časového úseku. Zhodnocení u dluhopisových a realitních fondů se liší a v lepších časech může dosahovat až 8 %.

Co znamená stát se dobrým hospodářem

Dobrý hospodář ví, že zisky přináší dlouhodobé investice, vyšší než peníze několik let ležící na spořicím účtu. Aby peníz vydělávaly další peníze, potřebují čas. Na spořicím účtu je vhodné nechat pouze rezervu na nečekané na neplánované výdaje. Zbylé peníze se rozdělí do různých investice.

Na kratší dobu okolo 5 let se vyplatí investovat do smíšených fondů zahrnujících dluhopisy a akcie, které jsou bezpečnější. Při delší době od 15 let výše se vyplatí investovat do akcií, kde může míra zhodnocení dosahovat až 10 % i více s ohledem na stávající politickou a hospodářskou situaci.

Zkušenější investoři mohou zabrousit na trh s alternativní investicemi a investovat do umění, poštovních známek, vína či kryptoměny. To však vyžaduje vynikající znalosti a orientaci ve vybraném oboru.

Vložit peníze do těchto aktiv bez patřičných znalostí a zkušeností je velký hazard. Investor si koleduje o to, že přijde minimálně o část úspor. Navíc zde hrozí i jiná rizika, například koupě padělku, krádež uměleckých děl nebo jejich zničení při živelné události.

« O peníze ve Sberbank lidé nepřijdou. Dříve či později by je měli dostat téměř všichni | Vláda chystá změny, které finančně přilepší rodinám s nižšími příjmy »
Autor: Tom Vašina

Vystudovaný ekonom

Upozornění: Poslední aktualizace článku proběhla . Uvedené informace již nemusí být platné. Aktuální informace naleznete vždy na stránkách poskytovatele daného produktu.

Komentáře


Kolik si chcete půjčit?

Částka: 15 000 Kč
První půjčka zdarma

Vyberte si z promo akcí půjčkových společností a získejte půjčku s úrokem 0%.

Chci využít akci

Doporučené půjčky