Už jste požádali o kompenzační bonus za květen? Poradíme vám, jak na to


Všichni OSVČ, kterým proticovidová opatření negativně ovlivnila příjmy, mohou už od února každý měsíc požádat o kompenzační bonus ve výši 1 000 Kč denně. Za květen mohou postižení OSVČ získat celkem 31 000 Kč.

Už jste požádali o kompenzační bonus za květen? Poradíme vám, jak na to

Po více než půl roce tvrdých omezení přichází postupné rozvolňování. Pro OSVČ to zdaleka neznamená, že mají vyhráno. Finanční pomoc jim nabízí vládní kompenzační bonus, o který mohou žádat od února. Dle posledních informací kompenzační bonus za červen už vypsán nebude.

Máme pro vás jednoduchý návod, jak žádost o kompenzační bonus pro OSVČ snadno stáhnout a vyplnit. Zpětně lze požádat také o kompenzační bonus za měsíce únor, březen a duben. Žádosti je nutné vyplnit a odeslat zvlášť.

Žádost o kompenzační bonus krok za krokem

1. Stáhněte si žádost online

Interaktivní formulář žádosti je ke stažení na webových stránkách Finanční správy na tomto odkazu.

2. Požadovaná částka

První část formuláře se týká bonusového období a výše bonusu.

  • zaškrtněte, zda jste se v bonusovém období nacházeli v úpadku,
  • vyberte typ subjektu - OSVČ, společník s.r.o. nebo osoba vykonávající DPČ či DPP,
  • zvolte důvod žádosti - snížení příjmů o 50 % nebo karanténa/izolace,
  • vyberte období, za které chcete čerpat bonus (např. od 1. května do 31. května 2021,
  • vyplňte požadovanou částku.

3. Dotčená činnost

V druhé části popište, jak přesně byla vaše činnost dotčena. Činnost je považována za dotčenou pouze v případě poklesu příjmů o 50 % a více v měsíci, za který žádáte o bonus.

4. Údaje o žadateli

Třetí část formuláře se týká samotného žadatele, který je povinen vyplnit požadované údaje. Povinné údaje jsou označeny bílým vykřičníkem v červeném trojúhelníku.

  • relevantní údaje - jméno a příjmení, DIČ/RČ, datum narození, telefon a e-mail,
  • adresa místa pobytu - povinná je obec a PSČ,
  • bankovní spojení na žadatele - název banky, číslo účtu a kód banky.

5. Údaje k podání

Do čtvrté části interaktivního formuláře vyplníte kraj Finančního úřadu včetně konkrétního územního pracoviště. Potvrďte, zda žádost podáváte vy osobně, nebo tak činí zástupce - fyzická nebo právnická osoba.

6. Čestné prohlášení

Na závěr je třeba potvrdit čestné prohlášení, kdy jako žadatel potvrzujete, že jste v žádosti uvedli pravdivé údaje a splňujete podmínky pro získání kompenzačního bonusu pro OSVČ.

7. Podání žádosti na finanční úřad

Poslední krok představuje odeslání žádosti o bonus. Na výběr máte z 5 možností:

  1. datovou schránkou žadatele o bonus - do předmětu uveďte bez diakritiky “Zadost o kompenzacni bonus pro OSVC”, adresu datové schránky správného územního pracoviště FÚ najdete zde.
  2. na portálu Moje daně,
  3. v listinné podobě - formulář vyplňte, vytiskněte, podepište a na FÚ předejte osobně nebo zašlete poštou,
  4. e- mailem - formulář vyplňte, vytiskněte, podepište, naskenujte nebo ofoťte a pošlete na e-mail FÚ, do předmětu uveďte “Žádost o kompenzační bonus pro OSVČ”,
  5. datovou schránkou jiného subjektu - vyplňte žádost, vytiskněte, podepište a předejte  jinému subjektu, který ji odešle ze své vlastní datové schránky.

Peníze Finanční úřad posílá zpravidla během několika dní. S případnými dotazy se obraťte na infolinku Finanční správy +420 225 092 392, na kterou lze volat v pracovní dny vždy od 9 do 17 hodin.

« Má penzijní spoření budoucnost nebo jej vyšachují lepší způsoby spoření? | Senioři v exekuci: Jak vysoké jsou srážky z jejich důchodu? »
Autor: Tom Vašina

Vystudovaný ekonom

Upozornění: Poslední aktualizace článku proběhla . Uvedené informace již nemusí být platné. Aktuální informace naleznete vždy na stránkách poskytovatele daného produktu.

Komentáře


Kolik si chcete půjčit?

Částka: 15 000 Kč
První půjčka zdarma

Vyberte si z promo akcí půjčkových společností a získejte půjčku s úrokem 0%.

Chci využít akci

Doporučené půjčky