Senát schválil valorizaci důchodů, navrhl ale jednu změnu


Každoročním hojně diskutovaným tématem – zejména mezi seniory – je valorizace důchodů, která se ale týká nejen důchodů starobních, ale i invalidních nebo vdovských. V letošním roce je debata ohledně zvýšení důchodů ještě zajímavější než v minulosti, podle návrhu vlády by totiž mělo dojít k rekordní valorizaci a to především díky zvýšení základní výměry o celé procento.

Senát schválil valorizaci důchodů, navrhl ale jednu změnu

Valorizace by měla proběhnout k 1.lednu

Každoročně probíhá zvýšení důchodů k 1.lednu a logicky by tak valorizace měla  v roce 2019 proběhnout k tomuto datu. Zatím ale příslušná novela zákona nebyla schválena, poslanci si tak budou muset pospíšit – aby se vše stihlo včas připravit, je možné, že další schůze sněmovny bude nutná ještě v průběhu srpna (řádná schůze je totiž na programu až v září, což už může být příliš pozdě).

Tentokrát si důchodci polepší výrazněji

V každém případě, jedna věc je jasná – v příštím roce si důchodci polepší mnohem více než tomu bylo v předchozích letech, valorizace bude tentokrát skutečně štědrá. Zásadní změnou je totiž změna výpočtu základní výměry důchodu – ta doposud činila 9 % z průměrné mzdy, nově už se bude jednat o rovných 10 %. Co to v praxi znamená? Velký dopad to bude mít zejména na ty, jenž mají nejnižší důchody – u nich totiž základní výměra tvoří velkou část jejich penze a tito důchodci tak zvýšení pocítí nejvíce. Zatímco doteď byla základní výměra 2 700 Kč, od příštího roku má stoupnout o více než 500 Kč. V průměru by se pak měly důchody zvednout o cca 900 Kč, přitom i ti nejchudší důchodci by měli dostat přidáno kolem 560 Kč. 

Ve hře se objevily i další návrhy

Při projednávání důchodové novely se objevila celá řada různých pozměňovacích návrhů – někteří např. navrhovali, aby ženy dostali 500 Kč měsíčně navíc za každé vychované dítě, jiní se stavěli proti navýšení základní výměry na 10 % (jako argument uváděli snížení zásluhovosti), další zákonodárci zase upozorňovali na nutnost skutečné důchodové reformy. Jasné ale v tuto chvíli je, že navýšení základní výměry na 10 % platit bude a v dalších letech by tak měly důchody růst ještě více než doposud.

Senátoři navrhli zajímavou změnu

Při zatím posledním jednání v Senátu došlo k prosazení zajímavé změny – podle původního návrhu totiž měli dostat přidáno 1 000 Kč navíc všichni senioři, kteří dosáhli věku 85 let. Senátoři ale místo toho navrhli něco jiného – tisícovku měsíčně navíc mají získat všichni ti, kteří už jsou v důchodu minimálně 25 let. Ve srovnání s původním návrhem vlády by si tak přilepšilo ještě více důchodců.

Zvýšení důchodů v předchozích letech

Když se podíváme na to, jak stoupaly penze v předchozích letech, zjistíme, že nadcházející valorizace bude skutečně velmi štědrá a tentokrát bude zřejmě většina důchodců spokojená. Především u základní výměry půjde o obrovský skok (pro srovnání – v roce 2018 stoupla o 150 Kč, v roce 2017 o 110 Kč, v předchozích letech vždy maximálně o pár desetikorun). Extrémně slabý byl v tomto ohledu zejména rok 2016, kdy se důchody plošně navyšovaly o pouhých 40 Kč (procentní výměra se totiž neměnila), všichni důchodci tak tehdy dostali alespoň jednorázový příspěvek ve výši 1 200 Kč. V minulosti jinak proběhly velké změny v roce 2008 – tehdy se důchod navyšoval hned 2x během jediného roku a základní výměra se dohromady zvedla o rovných 600 Kč (o 130 Kč v lednu a o 470 Kč v srpnu).

Uvidíme, jak se bude situace s důchody vyvíjet do budoucna – je jasné, že nějaký reforma bude časem nutná a je otázkou, jaké řešení nakonec politici zvolí. V nejbližších letech ale vše nasvědčuje tomu, že penze porostou rychleji a především nejchudší důchodci si konečně polepší.

« Čínská půjčka přináší vysokou dostupnost | Refinancováním ušetříte až tisíce měsíčně »
Autor: Tom Vašina

Vystudovaný ekonom

Upozornění: Poslední aktualizace článku proběhla . Uvedené informace již nemusí být platné. Aktuální informace naleznete vždy na stránkách poskytovatele daného produktu.

Komentáře


Kolik si chcete půjčit?

Částka: 15 000 Kč
První půjčka zdarma

Vyberte si z promo akcí půjčkových společností a získejte půjčku s úrokem 0%.

Chci využít akci

Doporučené půjčky