Půjčky se bát nemusíte. Buďte ale obezřetní


V bance mluví asi čínsky. To jsou samé zkratky, cizí slova, a to jen chceme půjčit peníze. Mezi lidmi stále přetrvává neznalost finanční řeči a lidé se neorientují v bankovních pojmech a často slepě podepisují smlouvy, kterým nerozumí. Jak to funguje v bance?

Půjčky se bát nemusíte. Buďte ale obezřetní

Finanční řeč jako by byla tou nejtěžší řečí světa, a přitom je jen pár věcí, na které je třeba si při sjednání půjčky nebo refinancování dát pozor.

První rada zní – pozor na reklamy. Nedejte pouze na hesla z reklam, mohou být zavádějící. Pokud žádáte o půjčku nebo refinancování té stávající, je třeba si položit otázku, kolik měsíčně můžeme a hlavně dokážeme splácet, aniž by náš rodinný rozpočet trpěl. Tento krok je třeba promyslet skutečně s pozorností a ohledem na budoucnost.

Úroková sazba představuje částku, kterou musíte zaplatit navíc nad půjčenou sumu. Zde je důležité si dát pozor, na jaké časové období je stanovena, a tedy garantována. Nezahrnuje žádné jiné poplatky. Ty zahrnuje tzv. RPSN neboli roční procentní sazba nákladů.

Kdyby RPSN představovala masku na Halloween, pak by jistě byla tou nejstrašivější. Ať se zeptáte v bance, finančních poradců, či svého okolí, všichni se na tom zajisté shodnou. A přitom RPSN slouží vlastně půjčujícím pro jejich dobro, aby si lépe dokázali vyhodnotit výhodnost či nevýhodnost své půjčky. „RPSN ukazuje, jak je půjčka drahá. Dá se říci, že čím vyšší je RPSN, tím je pro nás úvěr dražší. Zahrnuje totiž veškeré náklady na danou půjčku, tj. např. úrokovou sazbu, pojištění, poplatky a tak dále,“ říká Kateřina Karochová, šéfka zákaznického oddělení na Zonky. Ale ne vždy toto platí, protože dle zákona není nutné veškeré zmíněné položky zahrnout.

Jako poslední bychom uvedli položky, na které často zapomínáme nebo na ně nejsme upozorněni. Jedná se o zpoplatněné skryté poplatky. Nejčastěji to bývají poplatky za pojištění půjčky, poskytnutí výpisů z půjčky prostřednictvím SMS aj. Tak si je nezapomeňte ohlídat.

„U nás na vás žádné skryté poplatky nečekají. Svoji půjčku můžete kdykoliv předčasně splatit zdarma, stejně tak můžete poslat i splátku navíc bez poplatku. Aby byla půjčka výhodná, musí být férová,“ vysvětluje Karochová ze Zonky.

Pokud přemýšlíte o sjednání půjčky, nezapomeňte na srovnání půjček v nezávislém srovnávači.

« Co vám zbyde při exekuci? | V čem spočívají výhody P2P půjček oproti běžným úvěrům? »
Autor: Tom Vašina

Vystudovaný ekonom

Upozornění: Poslední aktualizace článku proběhla . Uvedené informace již nemusí být platné. Aktuální informace naleznete vždy na stránkách poskytovatele daného produktu.

Komentáře


Kolik si chcete půjčit?

Částka: 15 000 Kč
První půjčka zdarma

Vyberte si z promo akcí půjčkových společností a získejte půjčku s úrokem 0%.

Chci využít akci

Doporučené půjčky