Co vám zbyde při exekuci?


Dluhy, exekuce a následné řešení otázky života s naprostým minimem finančních prostředků – do takového bodu se nechce dostat nikdo z nás. Pokud se však už v takové tíživé životní situaci nacházíte, vždy existuje řešení.

Co vám zbyde při exekuci?

Důvodů k exekuci může být nepřeberně, na vině nutně nemusí být jen půjčka, paseku nadělá klidně i neplacená pokuta v MHD. Převracet každou korunu, to čeká každého, kdo se dostane do nepříjemné životní situace, na jejímž konci klepe na dveře exekutor. S jakou částkou může následně dlužník kalkulovat?

Co zabavit nejde

Jedná se o takovou část základní mzdy, která dlužníkovi nesmí být exekutorem sražena. Tento základ je vypočten ze životního minima jednotlivce a normativních nákladů na bydlení.  Pro rok 2019 činí nezabavitelná částka 6428,67 Kč, tedy přibližně o 200 korun více než v roce předešlém. „Toto minimum se vlivem růstu cen na bydlení pravidelně zvyšuje. Má-li navíc dlužník vyživovací povinnost, zvyšuje se i nezabavitelná částka, a to sice o jednu čtvrtinu na každé nezaopatřené dítě,“ vysvětluje Luděk Mlýnek z oddělení vymáhání pohledávek na Zonky.

Je všeobecně uznaná hranice měsíčních příjmů, které mají pokrýt základní osobní potřeby jako je například strava či osobní hygiena. Moment, kdy se jakákoliv osoba v České republice nachází pod hranicí životního minima se nazývá stav hmotné nouze. Současná výše životního minima je platná už od 1. ledna 2012 a jedná se o částku 3410 Kč.

Místo k bydlení

Zatímco zvýšení životního minima se v Poslanecké sněmovně prozatím nepodařilo prosadit, průměrné normativní náklady na bydlení byly od minulého roku zvýšený zhruba o 300 korun. Náklady na bydlení pro 2019 tak činí 6233 korun.

Chcete-li si tedy vypočítat vaše nezabavitelné minimum, počítejte společně s námi. Sčítat budeme státem stanovené životní minimum a normativní náklady na bydlení. Dvě třetiny tohoto součtu, tedy zmíněných 6428,67 korun se rovnají minimální nezabavitelné částce pro rok 2019. Tady však náš výpočet nutně nemusí končit. Má-li dlužník vyživovací povinnost vůči manželce, manželovi či dětem jeho nezabavitelná částka se zvyšuje o jednu čtvrtinu státem stanoveného minima, tedy o 1607,17 korun na každou osobu, které je dlužník povinen platit výživné. „Takové navyšování nezabavitelné částky však není nekonečné. Maximální možná částka, která dlužníkovi v případě nezabavitelného minima může zůstat je pro rok 2019 stanovena na 9643 korun,“ dodává Mlýnek ze Zonky.

Takové zvyšování však neplatí v případě, dostane-li se dlužník do exekučního řízení právě kvůli výživnému.

« Pozůstalost a půjčky: kdo zaplatí dluhy po zemřelém? | Půjčky se bát nemusíte. Buďte ale obezřetní »
Autor: Tom Vašina

Vystudovaný ekonom

Upozornění: Poslední aktualizace článku proběhla . Uvedené informace již nemusí být platné. Aktuální informace naleznete vždy na stránkách poskytovatele daného produktu.

Komentáře


Kolik si chcete půjčit?

Částka: 15 000 Kč
První půjčka zdarma

Vyberte si z promo akcí půjčkových společností a získejte půjčku s úrokem 0%.

Chci využít akci

Doporučené půjčky