Jak získat na auto na splátky?


Na splátky se dnes dá pořídit spousta věcí – elektronika, různé jiné spotřební zboží, nemovitosti atd. Zatímco televizi nebo ledničku si většina lidí dokáže koupit bez problémů v hotovosti, u osobního auta už jen málokdo disponuje takovou částkou, aby si jej mohl koupit hned. Proto lidé nákup auta obvykle řeší pomocí úvěru. Půjčky na auto dnes nabízejí jak velké banky, tak i nebankovní společnosti a výběr je tedy poměrně široká.

Jak získat na auto na splátky?

Jednou ze zásadních otázek, které je třeba si předem ujasnit, je také volba typu úvěru – půjčku na auto můžete realizovat pomocí klasického spotřebitelského úvěru, nebo prostřednictvím leasingu. Obojí má svoje výhody i nevýhody, které je dobré si před konečným rozhodnutím uvědomit. V tomto článku se na jednotlivé možnosti podíváme podrobněji a řekneme si, podle čeho bychom se při výběru autopůjčky měli řídit.

Půjčka na auto od banky

Na nákup nového auta si můžete vzít půjčku u některé z českých bank. Platí to jak pro největší banky, jako je Česká spořitelna, Komerční banka nebo ČSOB, tak i pro některé menší instituce, jako je např. Equa bank. Výhodou bankovní půjčky je bezpochyby jistota, že si berete úvěr od seriózní společnosti, na kterou se můžete spolehnout. U některých bank jsou v nabídce pouze standardní půjčky, u jiných nabízejí i specializované úvěrové produkty, určené přímo na nákup nového vozu.

Speciální bankovní autopůjčky

Podíváme se blíže na některé úvěrové produkty, které jsou přímo zaměřeny na nákup auta. Jedním u nich je AutoPůjčka, kterou si můžete sjednat u Equa bank. Mezi její výhody patří mimo jiné nulová akontace, žádné zbytečné poplatky a rychlé vyřízení žádosti. Tuto půjčku si můžete sjednat na některé z poboček Equa bank, nebo si jednoduše podat online žádost na jejich webových stránkách pod odkazem www.equabank.cz/promo/autopujcka. Další zajímavou alternativu nabízí GE Money Bank, pod kterou patří společnost GE Money Auto. Ta se specializuje na financování různých typů vozidel (kromě aut i motorek atd.) a s její pomocí si můžete pořídit buď nové nebo ojeté auto za výhodných podmínek – nízké úrokové sazby, možnost individuálního nastavení výše splátek nebo nulová akontace při koupi nové osobního auta. Více informací naleznete na internetové stránce www.gemoneyauto.cz.

Nebankovní půjčka na auto

Pro ty, co si nemohou nebo nechtějí půjčovat od banky, je možným řešením úvěr na auto od některé z nebankovních společností. U nich je možné získat půjčku i bez dokládání příjmů, případně lze získat úvěr i tehdy, kdy máte záznam v registru dlužníků. Tady už je ale třeba být obezřetný – nebankovních společností je u nás hodně a úvěrové podmínky bývají často dost nevýhodné. Nejdříve si proto důkladně půjčku prověřte na internetu, případně se poraďte s odborníkem.

Úvěr na auto formou leasingu

Vedle běžných půjček si na auto můžete vzít také leasing. Jedná se o speciální úvěrový produkt, určený na financování movitých věcí, většinou se ale o leasingu hovoří především v souvislosti s půjčkou na auto. Existuje hned několik druhů leasingu, nejběžnější jsou finanční leasing a operativní leasing. Zásadní rozdíl mezi nimi spočívá v tom, že u finančního je automobil po celou dobu splácení majetkem leasingové společnosti a teprve pak bude oficiálně patřit Vám, zatímco u operativního zůstává v majetku leasingové firmy i po ukončení smlouvy – využívají jej spíše velké společnosti nebo podnikatelé.

Rozdíl mezi klasickou půjčkou a leasingem

Základní rozdíl mezi běžnou půjčkou a leasingem je ten, že u klasického úvěru je auto ihned Vaším majetkem, zatímco u leasingu Vám bude oficiálně patřit teprve až po úplném splacení. V tomto směru je tedy půjčka na první pohled výhodnější, na druhou stranu leasing má řadu jiných výhod – především to, že na rozdíl od běžné půjčky v něm bývá zahrnuto i pojištění (povinné ručení, havarijní pojištění atd.). Dalšími přednostmi leasingu jsou jeho dostupnost, variabilní splátky nebo rychlé a snadné vyřízení. Obě varianty tak mají svá pro i proti a rozhodnutí, zda si vzít obyčejnou půjčku nebo leasing je tedy velmi důležité.

Na co si dát při výběru půjčky na auto největší pozor?

 

Při výběru vhodného úvěrového produktu na financování auta je třeba myslet na celou řadu věcí – vybrali jsme pro Vás několik základních tipů, na co si dát největší pozor:

  • půjčku si berte jen od prověřených společností
  • vyberte si takový vůz, který si skutečně můžete dovolit s ohledem na Vaše finanční možnosti
  • nové auto kupujte pokud možno od autorizovaných dealerů
  • důkladně si pročtěte celou smlouvu, abyste pak nebyli nepříjemně překvapení
  • nezapomeňte se informovat, zde je v ceně půjčky i pojištění
  • zbytečně nespěchejte – důkladně si porovnejte jednotlivé nabídky

 

Jak vybrat nejlepší úvěr na auto?

Společností, které nabízejí úvěry na nákup auta je tolik, že vybrat si z nich tu nejlepší není nic snadného – každý má navíc jiné potřeby a finanční možnosti. Pro výběr té nejvýhodnější půjčky si tak nejdříve rozmyslete, zda dáte přednost leasingu nebo klasickému úvěru a také si ujasněte jak vysokou půjčku si můžete dovolit. V rozhodování by měla hrát roli nejen výše měsíční splátky, případně výše akontace, ale také další faktory, jako je např. možnost předčasného splacení, částka o kterou přeplatíte cenu auta, zda je v ceně i pojištění, nebo si jej musíte platit zvlášť.. Určitě dejte přednost ověřeným společnostem, na které jsou dobré reference a stejně tak buďte opatrní i pří výběru auta – např. u autorizovaných dealerů máte jistotu, naopak při koupi ojetého vozu u některých menších autobazarů může být riziko, že vůz bude kradený.

« P2P půjčky | Inzerce půjček »
Autor: Tom Vašina

Vystudovaný ekonom

Upozornění: Poslední aktualizace článku proběhla . Uvedené informace již nemusí být platné. Aktuální informace naleznete vždy na stránkách poskytovatele daného produktu.

Komentáře


Kolik si chcete půjčit?

Částka: 15 000 Kč
První půjčka zdarma

Vyberte si z promo akcí půjčkových společností a získejte půjčku s úrokem 0%.

Chci využít akci

Doporučené půjčky