Půjčka COVID: Bezúročný úvěr pro podnikatele zasažené koronavirem


Situace okolo nového typu koronaviru, který způsobuje nemoc COVID-19, je vážná. V posledních týdnech navíc zasáhla prakticky do všech oblastí běžného života. Kromě velkých obchodních center, restaurací a barů se zavírají také průmyslové areály. Spousta zaměstnanců, podnikatelů i drobných živnostníků tak prakticky ze dne na den přišla o zdroj obživy. Na situaci reaguje nejen vláda, ale také některé banky. Například Českomoravská záruční a rozvojová banka (dále jen ČMZRB) nedávno představila unikátní COVID půjčku, která má za cíl usnadnit náročné období podnikatelům zasaženým koronavirem. '

Půjčka COVID: Bezúročný úvěr pro podnikatele zasažené koronavirem

Hledáte financování svého podnikání v rámci programů COVID? Připravili jsme pro vás informační web zachranpodnikani.cz , kde zjistíte aktuální podmínky konkrétních programů, bankovních i nebankovních úvěrů a další užitečné informace.

Základní charakteristika bezúročného úvěru COVID

  • Půjčka pro malé a střední podniky zasažené preventivním opatřením v souvislosti s COVIDem-2019,
  • úvěr bez úroku a poplatků,
  • možnost získat 500 000 až 15 000 000 Kč,
  • podnikatelé mohou čerpat úvěr až do výše 90 % způsobilých výdajů projektu,
  • splatnost úvěru až 2 roky s možností odkladu splátek až o 12 měsíců.

Komu je půjčka COVID určená?

Půjčka COVID, která představuje bezúročný úvěr, je určena pro malé a střední podniky, pokud u nich došlo k opoždění plnění, pozastavení plnění nebo zrušení plnění z obchodních kontraktů z důvodu opatření k zamezení šíření koronavirové infekce. Má tak za cíl usnadnit přístup k provoznímu financování podnikům, jejichž ekonomické aktivity jsou omezeny v důsledku výskytu nového typu koronaviru a souvisejících preventivních opatření.

Půjčku COVID můžete použít na:

  • Pořízení drobného hmotného nebo nehmotného majetku,
  • pořízení a financování zásob
  • + další provozní výdaje.

Jak o půjčku COVID požádat a co je potřeba doložit?

O půjčku jednoduše požádáte prostřednictvím Žádosti – dokumentu, který si můžete stáhnout na oficiálních stránkách ČMZRB. Součástí žádosti je několik příloh, které slouží k hodnocení žadatele a jeho záměru. Vyplněnou žádost pak odešlete prostřednictvím aplikace ePodatelna, s využitím volby "Podání pro neregistrované uživatele". 

Žadatel si dále musí připravit ekonomické informace o svém podnikání (např. finanční výkazy, případně ekonomickou predikci) a v případě poskytnutí úvěru také uschovat účetní doklad/y, aby bylo možné v případě kontroly prokázat, že zvýhodněný úvěr byl použit na způsobilé výdaje. 

Další informace o bezúročném úvěru COVID 

Půjčka COVID bude poskytnuta pouze žadateli, který prokáže, že mu nastalá situace způsobila ekonomickou újmu. Zároveň bude schopen doložit svoji bonitu. Je také potřeba zmínit, že jde o úvěr zajištěný blankosměnkou s avalem, nebo bez avalu (ve vazbě na typ žadatele). K jednotlivým úvěrům ale je přistupováno vždy individuálně. 

A protože nejsou zdroje ČMZRB nevyčerpatelné, je dostupnost úvěru omezena počtem zaměstnanců. Na úvěr COVID tak nedosáhnou velcí podnikatelé, tj. ti, kteří sami, nebo ve spojení s ostatními podnikateli přesáhnou v součtu 250 zaměstnanců, případně převýší tržby a aktiva nad stanovenou mez. Pokud si nejste jistí, zda máte na bezúročnou půjčku nárok, je vhodné situaci konzultovat s obchodním místem ČMZRB.

« Půjčky ve znamení rychlosti, jak si půjčit téměř okamžitě? | Koruna je nejslabší za poslední léta, co to pro nás znamená? »
Autor: Tom Vašina

Vystudovaný ekonom

Upozornění: Poslední aktualizace článku proběhla . Uvedené informace již nemusí být platné. Aktuální informace naleznete vždy na stránkách poskytovatele daného produktu.

Komentáře


Kolik si chcete půjčit?

Částka: 15 000 Kč
První půjčka zdarma

Vyberte si z promo akcí půjčkových společností a získejte půjčku s úrokem 0%.

Chci využít akci

Doporučené půjčky