Koruna je nejslabší za poslední léta, co to pro nás znamená?


Aktuální celosvětová pandemie koronaviru má nejen zdravotní následky, ale velmi neblaze se podepisuje i na stavu ekonomiky. Týká se to i české koruny, která se dostala na nejnižší hodnotu za poslední tři roky. Co to pro nás znamená, jak se tato situace dotkne obyčejných lidí a jaká se dají očekávat opatření? Na to se vám pokusíme stručně odpovědět v našem článku.

Koruna je nejslabší za poslední léta, co to pro nás znamená?

Jaká je aktuální hodnota české koruny? 

Situace se samozřejmě mění každým dnem. V době psaní tohoto textu (čtvrtek 19.3.) se jedno euro obchodovalo za 27,85 Kč. Jedná se o mimořádně prudký nárůst – ještě v neděli 15.3. šlo o částku 26,28 Kč a v polovině února se dalo euro pořídit za méně než 25 Kč. Podobně se zvyšuje i částka, kterou člověk zaplatí za jeden americký dolar – zatímco ještě 9.března to bylo 22,27 Kč, k 18.březnu už zaznamenáváme dramatické zvýšení na 24,83 Kč. Situace je tak velmi vážná a čím déle bude současné pandemie trvat, tím slabší může česká koruna být. 

Co znamená pokles koruny pro běžného občana?

Mnoho lidí (kteří třeba necestují po světě a cizí měny vůbec nepoužívají) si možná řekne, že jim to vlastně vůbec nemusí vadit a nijak se jich to nedotkne. To se ale hluboce mýlí, pokles koruny totiž postihne všechny. Dojde ke zvýšení cen zboží, takže lidé budou mít dražší nákupy, zastaví se hospodářský růst, klesne kupní síla obyvatelstva, zpomalí se zvyšování mezd atd. Ničivé dopady může mít situace také na státní rozpočet, kde bude muset dojít k významným škrtům v řadě oblastí (na druhou stranu některé jsou pozitivní, jako např. zrušení Účtenkovky – to ale zásadní přísun do rozpočtu nepřinese). Další změnou by mohlo být zrušení 75% slevy na jízdné pro mladé, u seniorů by se naopak mělo zachovat.

Nejsme v tom sami, klesají i měny v ostatních zemích

Česká republika samozřejmě není jediná, která důsledkem koronaviru ztrácí svou ekonomickou sílu. Podobně jsou na tom i sousední státy, kde např. následkem zavírání obchodů a restaurací dochází k celkovému poklesu měny a ekonomiky. Panika na finančních trzích je ale celosvětová a zdaleka se netýká pouze Evropy – následky krize nesporně pocítí lidé i na jiných kontinentech. 

Očekává se snížení úrokových sazeb 

S finanční krizí se bude muset něco dělat – jednak to bude zásadní úkol pro vládu, vedle toho budeme zvědaví, k jakým krokům přistoupí Česká národní banka. S vysokou pravděpodobností od ní můžeme čekat snížení úrokových sazeb, k čemuž se před několika dny vyjádřil i člen bankovní rady Aleš Michl. Snížení by mělo alespoň trochu pomoci jednotlivým firmám a ulehčit jim v současné těžké situaci – zatím se očekává, že repo sazba by mohla klesnout zhruba o půl procenta. Zcela vyloučit nelze ani další kroky – např. odprodávání devizových rezerv nebo jiná ochranná opatření, která by alespoň trochu nastartovala ekonomiku. 

Podle předního českého ekonoma Lukáše Kovandy má ČR oproti jiným zemím obrovskou výhodu právě v tom, že díky vlastní měně mohla nashromáždit velké množství devizových rezerv – ty bychom v případě přijetí eura neměli. Díky tomu tak může ČNB tyto rezervy odprodávat a zpevnit tak naši měnu. Můžeme tak být rádi, že nemáme euro – díky koruně máme situaci pod kontrolou a dopady na naši ekonomiku nemusejí být tak velké. Naopak země s eurem tyto možnosti nemají a jejich národní banky nemohou tak jednoduše svoji měnu posílit.

Koronavirus ničí ekonomiku, ztráty budou obrovské 

Situace vzniklá pandemií koronaviru je těžkou zkouškou pro většinu zemí světa. Z ekonomického pohledu půjde o obrovské ztráty – spousta lidí přijde o práci, mnoho podnikatelů bude muset zavřít svoje firmy nebo pobočky. Nezbývá než doufat, že tvrdá opatření, která u nás vláda zavedla, co nejrychleji pomohou a lidé se budou moci vrátit ke svým běžným životům. Čím déle totiž bude tato krize trvat, tím horší následky nás čekají. 

« Půjčka COVID: Bezúročný úvěr pro podnikatele zasažené koronavirem | Koronavirus: Banky i nebankovní společnosti mění podmínky a odkládají splátky »
Autor: Tom Vašina

Vystudovaný ekonom

Upozornění: Poslední aktualizace článku proběhla . Uvedené informace již nemusí být platné. Aktuální informace naleznete vždy na stránkách poskytovatele daného produktu.

Komentáře


Kolik si chcete půjčit?

Částka: 15 000 Kč
První půjčka zdarma

Vyberte si z promo akcí půjčkových společností a získejte půjčku s úrokem 0%.

Chci využít akci

Doporučené půjčky