Aktuální opatření na podporu OSVČ – jakou podporu mohou získat?


Celosvětová krize způsobená pandemií koronaviru má velký dopad také na ekonomiku naší země. Zatímco před krizí se plánoval schodek ve výši 40 miliard korun, v tuto chvíli už vláda počítá s deficitem v rekordní výši 300 miliard korun. Hodně těžké je současné období zejména pro OSVČ, kteří počítají obrovské ztráty. Jaké jsou novinky, týkající se státní pomoci pro podnikatele a firmy?

Aktuální opatření na podporu OSVČ – jakou podporu mohou získat?

Hledáte financování svého podnikání v rámci programů COVID? Připravili jsme pro vás informační web zachranpodnikani.cz , kde zjistíte aktuální podmínky konkrétních programů, bankovních i nebankovních úvěrů a další užitečné informace.

Finanční pomoc pro OSVČ byla prodloužena

20.dubna bylo oznámeno prodloužení státní pomoci pro OSVČ až do 8.června – budou mít nárok na 500 Kč denně. Datum 8.6. nebylo vybráno náhodně – na tento den je totiž naplánována poslední vlna otevírání obchodů (nejpozději 8.6. se otevřou všechny zbylé provozovny, zejména ve velkých nákupních centrech). Až do konce měsíce dubna pak stát živnostníkům vyplácí tzv. kompenzační bonus, jehož výše činí 25 000 Kč (program Pětadvacítka). K získání státní podpory ale musejí živnostníci vyplnit speciální formulář (dostupný na internetu).

Program Pětadvacítka je určený pro OSVČ, kteří svoji živnost vykonávají jako hlavní, ale nárok mají i ti, co ji mají jako vedlejší – ti už ji ale nesmějí mít v souběhu se zaměstnáním. Podpora se týká i podnikajících studentů do 26 let, podnikajících důchodců (starobních i invalidních) ale také sezónních podnikatelů, samostatných zemědělců či lékařů.

Už dříve bylo pro OSVČ schváleno také odpuštění minimálních záloh na zdravotní a sociální pojištění – od března až do srpna tohoto roku. OSVČ mají také nárok na čerpání ošetřovného na děti do věku 13 let (neplatí to ale pro ty OSVČ, kteří mají ještě jiný zdroj příjmů).

Vláda schválila i záruky pro malé a střední firmy

Další novinkou, kterou 20.4. vláda schválila, je záruka pro malé a střední firmy a to ve výši 150 miliard korun. Pokud si firma bude chtít vzít půjčku, může získat až 50 milionů korun, konkrétní ručení pak závisí na velikosti firmy. U těch, které zaměstnávají do 250 lidí, bude ručení státu max. 90 % z dluhu, u firem s 250 až 500 pracovníky bude maximální záruka státu 80 %. Zbylý podíl záruky pak zůstává na bance, jež úvěr poskytne.

Začalo postupné rozvolňování, otevírají se další provozovny

Skvělou zprávou je, že konečně začalo postupné uvolňování přísných vládních omezení (ty jsme měli jedny z nejtvrdších na světě). Nově už se otevřely např. farmářské trhy, autosalóny i autobazary a možnost otevřít získala také celá řada dalších živnostníků – konkrétně např. různí řemeslníci (zámečníci, truhláři, hodináři atd.). Naopak počkat si musejí např. kadeřníci a řada jiných profesí, kde je zvýšené riziko nákazy.

Podrobné informace včetně jednotlivých formulářů a tiskopisů najdete na webových stránkách Ministerstva průmyslu a obchodu na adrese www.mpo.cz.

« Jak si můžete (při)vydělat online? Možností je celá řada | Nejlepší nebankovní půjčky v květnu 2020 »
Autor: Tom Vašina

Vystudovaný ekonom

Upozornění: Poslední aktualizace článku proběhla . Uvedené informace již nemusí být platné. Aktuální informace naleznete vždy na stránkách poskytovatele daného produktu.

Komentáře


Kolik si chcete půjčit?

Částka: 15 000 Kč
První půjčka zdarma

Vyberte si z promo akcí půjčkových společností a získejte půjčku s úrokem 0%.

Chci využít akci

Doporučené půjčky