Vláda chce zrušit superhrubou mzdu a poslat seniorům příspěvek 5 000 Kč


Na konci sprna přišla česká vláda s několika důležitými rozhodnutími. Za prvé chce prosadit zrušení superhrubé mzdy a zavést patnáctiprocentní daň z příjmu. Všem seniorům chce poslat jednorázový příspěvek 5 000 Kč, který státní dluh zvýší o 15 miliard korun.

Vláda chce zrušit superhrubou mzdu a poslat seniorům příspěvek 5 000 Kč

Zrušení superhrubé mzdy a zavedení dvojí daně sníží státní příjmy o 74 miliard korun

Vládní koalice ANO a ČSSD slibovala zaměstnancům zrušení superhrubé mzdy již ve svém vládním programovém prohlášení. Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) uvedla, že se výpočet daně z příjmů ze superhrubé mzdy představuje nesmyslný výpočet, který je nutné konečně změnit. Superhrubá mzda by měla být zrušena ideálně od 1. ledna 2021.

Co je superhrubá mzda? Jedná se o hrubou mzdu je navýšenou o odvody na sociální a zdravotní pojištění, kterou státu platí zaměstnavatel. Superhrubá mzda představuje základ daně, ze kterého se počítá daň z příjmů.

Vedle toho chce zavést dvojí daň z příjmu. Pro osoby s nižšími a středními příjmy ve výši 15 % oproti současným 20,1 % a a pro vysokopříjmové osoby o daň 23 %, která by se týkala pouze osob s měsíčním příjmem vyšším nad 139 000 Kč. Ministryně na svém twitterovém účtu napsala, že si díky tomu polepší přes 4 milionů zaměstnanců v ČR.

„Pro nízko a středně příjmové zaměstnance chceme zavést 15% sazbu daně z příjmů, která se bude nově počítat z hrubé mzdy. Oproti stávajícímu efektivnímu zdanění ve výši 20,1 % se tak jedná o snížení daně o čtvrtinu. Tyto peníze zůstanou více než 4 milionům zaměstnanců na výplatních páskách. Podpoříme tím jejich chuť utrácet, což pomůže znovu roztočit kola české ekonomiky,“ uvedla ministryně.

Původně však ministryně financí zamýšlela zavést dokonce tři daňové sazby, nižší 15 %, střední 19 % a vyšší 23 %. Podle vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSS) by však střední sazba vynesla státní pokladně příjem v řadu pár stovek milionů korun ročně. Její zavedení se také státu dle jeho slov nevyplatí.

Senioři od vlády obdrží „vánoční dárek“ ve výši 5 000 Kč

Dalším krokem vlády je návrh na jednorázový finanční příspěvek českým seniorům ve výši 5 000 Kč. Nárok na něj by měli nejen senioři ve standardním důchodu, ale také osoby s pobírající invalidní a pozůstalostní penzi. Aby návrh prošel, musí jej kromě vlády schválit také parlament. Návrh nakonec musí podepsat i prezident ČR Miloš Zeman.

Příspěvek by měli senioři obdržet v prosinci letošního roku. V Česku přitom žije přibližně 2,4 milionů seniorů. 419 tisíc osob pobírá invalidní penzi a 64 tisíc pak pozůstalostní penzi. Celkem by měl stát na příspěvcích seniorům vyplatit 15 miliard korun.

Jedná se o poměrně výrazné zvýšení státních schodků a opozice tento krok silně kritizuje a označuje jako „uplácení voličů“. Podle premiéra si to však čeští senioři zaslouží, jelikož 60 let budovali zemi a klíčovou infrastrukturu a nyní se na stará kolena musí poprat s rostoucími životními náklady.

Senioři navíc dostanou od ledna „přidáno“ a to o 848 Kč měsíčně. Celkové výdaje na penze tak narostou o dalších 32,5 miliard korun. Vláda původně usilovala dokonce o vyšší přidání, než umožňuje zákon, to však neprošlo. Už tak je český důchodový systém v propadu a jeho reforma je nezbytná.

Národní rozpočtová rada s vládními kroky nesouhlasí

Ne zrovna malý příspěvek důchodcům, zrušení superhrubé mzdy a snížení daně z příjmů se nelíbí Národní rozpočtové radě (NRR). Ne že by tento krok považovala za vyloženě špatný, ale považuje je za nedostatečný a nepropracovaný. Bez odpovídají úpravy ostatních parametrů vláda podle rady ohrozí střednědobou a dlouhodobou udržitelnost veřejných financí. A to se může v budoucnu ukázat jako velice závažný problém.

« Banky varují před tzv. vishingem. PIN k platební kartě nikomu nesdělujte po telefonu | Které české banky v současné době už umožňují okamžité platby? »
Autor: Tom Vašina

Vystudovaný ekonom

Upozornění: Poslední aktualizace článku proběhla . Uvedené informace již nemusí být platné. Aktuální informace naleznete vždy na stránkách poskytovatele daného produktu.

Komentáře


Kolik si chcete půjčit?

Částka: 15 000 Kč
První půjčka zdarma

Vyberte si z promo akcí půjčkových společností a získejte půjčku s úrokem 0%.

Chci využít akci

Doporučené půjčky