Které české banky v současné době už umožňují okamžité platby?


Zaplatil vám klient fakturu a peníze vám na účet přišly téměř okamžitě? Nejedná se o žádný omyl a ani chybu na straně bank. Pouze obě banky patří mezi 11 českých bank, které už umožňují tzv. okamžité platby.

Které české banky v současné době už umožňují okamžité platby?

Okamžité platby aneb převod peněz během pár sekund

Poslat peníze z bankovního účtu jedné banky na účet do druhé, a hlavně jiné banky, aniž by převod netrval jeden či dva dny, ale pouhý okamžik, se konečně stal realitou. Díky tzv. okamžitým platbám převody peněz proběhnou rychleji, než řeknete švec.

Aby to však fungovalo, tak jak má, a převod peněz trval opravdu jen pár sekund, okamžité platby musí akceptovat obě banky, odesílající i přijímající. Pokud jedna z bank okamžité platby ještě nezvládá, převod bude stále trvat nejméně jeden den.

Okamžité platby umožňuje 11 českých bank, zbývá jich ještě 6

Z českých bank okamžité platby už umožňuje většina z nich. Celkem se jedná o 11 bank.

Prvními průkopníky byly Air Bank a Česká spořitelna, které okamžité platby spustily již v únoru 2019. V dubnu téhož roku je následovala Creditas, na podzim pak Komerční banka, Raiffeisenbank a PPF bank a na konci roku Moneta Money Bank a Fio bank.

V letošním roce okamžité platby spustily Equa bank na jaře a zatím poslední bankou, která okamžité poslední platby spustila, byla mBank v září 2020.

Okamžité platby dosud neumožňuje 6 bank. Expobank, Hello bank a UniCredit bank plánují spuštění okamžitých plateb ještě do konce letošního roku. Oberbank plánovala spuštění během léta, zatím se však do systému nezapojila. Trinity Bank uvedlo, že letos se do systému nezapojí.

Na kolik okamžitý převod mezi bankami vyjde?

Banky mají pro své klienty dobrou zprávu. Většina si za okamžité platby neúčtuje žádný poplatek, jsou zdarma. Výjimku do 3. listopadu představovala Air Bank, která si za odchozí platby účtovala symbolickou částku ve výši 1 Kč. Po změně ceníku platného od začátku listopadu už Air Bank okamžité platby provádí zdarma.

Aktuálně si tak poplatek 1 Kč za odchozí platby účtuje pouze mBank, která okamžité platby umožňuje nejkratší dobu.

Seznam všech českých bank, které umožňují okamžité platby, a další parametry:

Banka

Odesílání/ Limit

Příjem/ Limit

Dostupnost

Poplatek

Air Bank

ano/400 000 Kč

ano

24/7

zdarma

CREDITAS

ano/400 000 Kč

ano

24/7

zdarma

Česká spořitelna

ano/100 000 Kč

ano

24/7

zdarma

ČSOB

ano/400 000 Kč

ano

24/7

zdarma

Equa bank

ano/400 000 Kč

ano

24/7

zdarma

Fio banka

ano/100 000 Kč

ano

24/7

zdarma

Poštovní spořitelna

ano/400 000 Kč

ano

24/7

zdarma

Komerční banka

ano/400 000 Kč

ano

24/7

zdarma

mBank

ano/400 000 Kč

ano

24/7

1 Kč*

MONETA Money Bank

ano

ano

24/7

zdarma

PPF banka

ano

ano

24/7

zdarma

Raiffeisenbank

ano

ano

24/7

zdarma

*Symbolický poplatek je účtován za odchozí platby.

Jak okamžité platby fungují?

Banky zatím fungují různě. Některé banky odchozí platby posílají automaticky jako okamžité platby (Česká spořitelna, ČSOB, Equa bank, Fio banka), některé dávají klientům na výběr (např. Creditas).

Drobné rozdíly dále panují v nabídce kanálů, přes které lze okamžitou platbu odeslat. PPF banka umožňuje okamžité platby pouze přes webové stránky a Equa bank zase jen přes mobilní bankovnictví. Většina českých bank však zvládá obě možnosti jak mobilní, tak i internetové bankovnictví.

« Vláda chce zrušit superhrubou mzdu a poslat seniorům příspěvek 5 000 Kč | Refinancování hypotéky: Kdy se vyplatí a jak na to »
Autor: Tom Vašina

Vystudovaný ekonom

Upozornění: Poslední aktualizace článku proběhla . Uvedené informace již nemusí být platné. Aktuální informace naleznete vždy na stránkách poskytovatele daného produktu.

Komentáře


Kolik si chcete půjčit?

Částka: 15 000 Kč
První půjčka zdarma

Vyberte si z promo akcí půjčkových společností a získejte půjčku s úrokem 0%.

Chci využít akci

Doporučené půjčky