Nejnižší splátka neznamená nejlevnější půjčku – často je to právě naopak


Najít si ten nejlevnější úvěr je pro někoho celkem snadné, pro spoustu lidí je ale takový úkol velkým oříškem – nabídka půjček je dnes obrovská a poskytovatelů jsou na trhu stovky. Ti, kteří se ve světě financí a úvěrů dobře orientují, vědí, podle čeho úvěr vybírat, většina lidí, jenž financím moc nerozumí, si ale často vybírá zbytečně drahé a nevýhodné úvěry, v horším případě pak skočí na lep podvodníkům. Agentura STEM/MARK nedávno provedla zajímavý průzkum, v němž se lidí ptala, podle čeho poznají nejvýhodnější půjčku a na jaké účely má smysl si úvěr vzít.

Nejnižší splátka neznamená nejlevnější půjčku – často je to právě naopak

Lidé se při výběru půjčky často řídí podle nedůležitých údajů

Z výsledků průzkumu vyplynulo, že spousta lidí se při hledání úvěru řídí podle nedůležitých a zavádějících parametrů, které nic neříkají o výhodnosti daného úvěru. Téměř polovina respondentů uvedla jako nejvýhodnější půjčku bez poplatků, na druhém místě skončil nejnižší přeplatek a těsně za ním pak nejnižší RPSN (roční procentní sazba nákladů) a nejnižší úroková sazba. 28 % lidí ale uvedlo, že k nejlevnějším půjčkám patří ty, u nichž jsou bonusy za řádné splácení, pětina respondentů pak zmínila nejnižší měsíční splátku.

Nízká splátka může znamenat delší dobu splácení a dražší úvěr

Právě nejnižší splátka hraje pro mnoho lidí klíčovou roli, přitom jde ale o parametr, který vůbec nic neříká o výhodnosti půjčky. Mnohdy je tomu právě naopak a půjčky s nižší měsíční splátkou mají mnohem delší celkovou dobu splatnosti a lidé pak za úvěr zaplatí mnohem více než ti, kteří sice mají vyšší splátku, zato mají úvěr splacený dříve.

Objektivním parametrem je RPSN, nejdůležitější je ale celkový přeplatek

Základním a zároveň relevantním údajem při hledání půjčky je RPSN. Ta je důležitá zejména u bankovních a dlouhodobých nebankovních půjček, naopak u půjček do výplaty tak velký význam nemá. Ani RPSN ale není stoprocentně spolehlivým ukazatelem – spousta úvěrových společností totiž nabízí různé bonusy a výhody (např. odpuštění části splátek při řádném splácení apod.) a tak i půjčka s nejnižším RPSN nemusí být ve skutečnosti tou nejlevnější. Nejdůležitějším parametrem, podle nějž poznáte, jak moc je půjčka výhodná, je celkový přeplatek. Ten je uveden na smlouvě, takže pokud jej na internetu nenajdete, nechte si vystavit předsmluvní formulář, kde tento údaj bude uvedený. Porovnáním celkových přeplatků u více půjček tak velmi snadno zjistíte, která z nich je ta nejlevnější a která se vám naopak nevyplatí.

Většina lidí podle průzkumu odmítá půjčky na nákup vánočních dárků nebo dovolené

Průzkum agentury STEM/MARK dále zjišťoval, na co je podle lidí rozumné vzít si úvěr. V tomto směru suverénně vyhrála odpověď bydlení (uvedlo ji 89 % dotázaných lidí), nadpoloviční většina lidí považuje za rozumné i půjčky na podnikání, studium, nákup auta, domácích spotřebičů nebo na zdravotní péči. Oproti tomu jen minimum lidí považuje za správné půjčovat si na nákup vánočních dárků, kosmetické či plastické operace nebo na dovolenou. Tato část průzkumu tak přinesla celkem optimistické výsledky –  většina lidí si uvědomuje, že zadlužovat se např. kvůli Vánocům nebo dovolené nemá smysl. Bohužel stále je hodně lidí, jenž si berou zcela zbytečné úvěry, které pak nezvládají splácet a postupně padají do dluhové pasti. Nezřídka pak některé případy končí až exekucí nebo osobním bankrotem. Velkým rizikem jsou ale také podvodné půjčky, u nichž lidé zaplatí poplatek předem a nakonec žádné peníze nedostanou. Toto nebezpečí souvisí hlavně s nebankovními úvěry a týká se především tzv. rizikových klientů, kteří obtížně shánějí vhodný úvěr.

« Půjčky ještě dnes – získejte peníze okamžitě | Srovnání půjček Ferratum u nás a ve světě »
Autor: Tom Vašina

Vystudovaný ekonom

Upozornění: Poslední aktualizace článku proběhla . Uvedené informace již nemusí být platné. Aktuální informace naleznete vždy na stránkách poskytovatele daného produktu.

Komentáře


Kolik si chcete půjčit?

Částka: 15 000 Kč
První půjčka zdarma

Vyberte si z promo akcí půjčkových společností a získejte půjčku s úrokem 0%.

Chci využít akci

Doporučené půjčky