Centrální registr dlužníků CERD


Když se řekne registr dlužníků, většina lidí si pravděpodobně automaticky vybaví známý registr SOLUS, do kterého nahlížejí bankovní i nebankovní společnosti. Kromě něj ale existuje i několik dalších registrů, jenž fungují na podobném principu. Jedním z nich je Centrální registr dlužníků (zkráceně CERD), který ale není oficiální a relevantní službou. Co vše CERD umožňuje a má význam platit si za jeho funkce?

Centrální registr dlužníků CERD

Jaké základní služby CERD nabízí?

Centrální registr dlužníků funguje jako velký globální informační systém, jenž slouží k vyhledávání dlužníků mezi ekonomickými subjekty v České republice. Po provedení registrace nabízí celou řadu služeb, jako je např. vložení dlužníka do registru, vyhledávání firem, u nichž byl podán návrh na konkurs, burzu pohledávek, informace z insolvenčního, obchodního nebo živnostenského rejstříku, registr plátců DPH, kontrolu majetku nemovitostí nebo speciální protikorupční linku. Některé údaje se dají zobrazit ihned i bez registrace, pro většinu funkcí je ale nutné se nejdříve na webu zaregistrovat.

Doplňkové služby registru CERD

Vedle výše uvedených základních služeb poskytuje Centrální registr dlužníků i některé další doplňkové služby, jež jsou určeny jak dlužníků, tak i samotným věřitelům. Pro dlužníky nabízí CERD např. vypracování osobního bankrotu, informace o průběhu exekučního řízení a o tom, jak funguje osobní bankrot nebo speciální web zaměřený na exekuce a seznam exekutorů, které je možné hodnotit. Věřitelům pak CERD poskytuje např. placenou službu Inkaso, určenou na rychlejší vymáhání pohledávek nebo soubor rady, jak efektivně vymáhat pohledávky od dlužníků.

Kdo může využít služeb registru CERD?

Registrace do centrálního registru dlužníků je otevřena široké veřejnosti a pro různé skupiny uživatelů jsou k dispozici různé funkce. Zaregistrovat se do systému tak mohou běžní nepodnikající občané, podnikatelé a firmy, vládní organizace, bankovní instituce, kreditní a leasingové společnosti, inkasní firmy, právníci, exekutoři, notáři a v neposlední řadě také novináři. Ať už ale patříte do kterékoli z této skupin, případnou registraci raději důkladně zvažte – registr CERD není oficiální službou a většinou Vám příliš nepomůže.

Má vůbec smysl použít registr CERD?

Pokud bychom na tuto otázku měli odpovědět jedním slovem – nemá. Centrální registr dlužníků totiž – na rozdíl od oficiálních registrů, jako je např. SOLUS, BRKI, CRU nebo NRKI, není nijak relevantní a informace v něm nehrají žádnou důležitou roli. CERD patří podnikateli Jiřímu Janečkovi, který jej provozuje od roku 2005 a ovládá jej pomocí firmy v USA. Centrální registr dlužníků sice je legální službou, nicméně v praxi Vám jeho výpisy nijak nepomohou. Banky i nebankovní společnosti nahlížejí do oficiálních registrů typu SOLUS, CRU, BRKI a NRKI a např. potvrzení od bezdlužnosti od CERDu nehraje vůbec žádnou roli. Prohlédnout si webové stránky CERDu sice nijak neuškodí a pár zajímavých informací se na nich najde, rozhodně ale nedoporučujeme se v něm registrovat a už vůbec ne za jeho služby platit. Tomuto tématu se loni věnoval i zpravodajský server Aktuálně.cz – viz http://zpravy.aktualne.cz/finance/centralni-registr-dluzniku-vydava-bezcenne-papiry-klame-dal/r~e46292a2428711e5974b0025900fea04/.

Které registry dlužníků jsou tedy ty pravé a seriózní?

Opravdu relevantní a uznávané jsou následující služby:

  • SOLUS (Sdružení na ochranu leasingu a úvěrů spotřebitelům) - jedná se o zájmové sdružení právnických osob a nahlíží do něj jak banky, tak nebankovní společnosti
  • CRU (Centrální registr úvěrů) – další důvěryhodný a oficiální registr, který je spravován přímo Českou národní bankou
  • BRKI (Bankovní registr klientských informací) – slouží k výměně informací o bonitě a platebních schopnostech klientů českých bank
  • NRKI< (Nebankovní registr klientských informací) – provozují jej přední leasingové a splátkové společnosti
« Půjčka pro nezaměstnané | Osobní bankrot »
Autor: Tom Vašina

Vystudovaný ekonom

Upozornění: Poslední aktualizace článku proběhla . Uvedené informace již nemusí být platné. Aktuální informace naleznete vždy na stránkách poskytovatele daného produktu.

Komentáře


Kolik si chcete půjčit?

Částka: 15 000 Kč
První půjčka zdarma

Vyberte si z promo akcí půjčkových společností a získejte půjčku s úrokem 0%.

Chci využít akci

Doporučené půjčky