Jak dosáhnout vymazání záznamu z registru dlužníků SOLUS


V souvislosti s různými půjčkami a úvěry se často hovoří o registrech dlužníků, z nichž nejznámější je registr SOLUS. V této recenzi se na něj podíváme trochu podrobněji a poradíme Vám, jak se do tohoto registru nedostat, dále pokud v něm již jste, tak jak dosáhnout vymazání záznamu a poradíme také těm, kteří nutně potřebují půjčku, kterou by dostali i s tímto záznamem. Předem je třeba říct, že pod označením SOLUS se skrývá hned šest různých registrů. Každý z nich má trochu jiný obsah, v tomto článku ale hovoříme pouze o tom nejznámějším, kterým je Registr fyzických osob.

Jak dosáhnout vymazání záznamu z registru dlužníků SOLUS

Kdo se dostane do registru SOLUS

Získat negativní záznam v registru dlužníků SOLUS mohou lidé, kteří delší dobu řádně nespláceli svoje závazky. Může se jednat o případy lidí, jenž byli v prodlení u minimálně dvou po sobě jdoucích měsíčních splátek nebo o osoby, které dlouhodobě splácely se zpožděním. Důležité je říct také to, že se nejedná pouze o dluhy u úvěrových společností – v registru SOLUS nejsou pouze lidé, kteří nespláceli svou půjčku, ale i ti, jenž dluží např. za elektřinu, plyn, televizi, internet nebo telefon. S výše uvedenými fakty pak souvisí ještě jedna důležitá věc – pokud máte negativní záznam v registru SOLUS, neznamená to pouze skutečnost, že Vám nepůjčí žádná banka – na základě záznamu Vás může odmítnou i telekomunikační operátor, poskytovatel kabelové televize či internetu apod. Mít záznam v registru tak přináší celou řadu komplikací a nepříjemností, které mohou člověku přinést řadu problémů.

Jak se do registru SOLUS nedostat

Nejlepší ale samozřejmě je, do žádného registru dlužníků se nedostat. Vybrali jsme pro Vás několik základních rad, kterými je dobré se řídit, abyste se nedostali do finančních potíží:

  • splácet svoje závazky včas – pokud máte měsíčně hradit určitou částku, nejde pouze o to, že každý měsíc danou sumu zaplatíte. Velmi důležité je uhradit splátku vždy v daném termínu. To platí jak pro úvěrové společnosti, tak i pro poskytovatele energií nebo jiných služeb. Do registru dlužníků se mohou dostat i lidé, kteří dlouhodobě splácejí svoje závazky se zpožděním.
  • nebrat si zbytečné půjčky – velmi častý problém, se kterým se potýká velké množství lidí. Především před vánočními svátky si spousta lidí bere zbytečné úvěry na nákup vánočních dárků a v tom okamžiku vůbec nepřemýšlejí nad tím, jak budou dluh splácet. Během roku pak řada z nich nezvládá řádné splácení a jejich finanční situace se ještě více zhoršuje.
  • nesjednávat si zbytečně drahé služby – to souvisí např. s kabelovou televizí, internetem apod., kdy si řada lidí objednává příliš drahý balíček služeb, jenž nakonec ani pořádně nevyužijí. Týká se to ale i služeb mobilních operátorů – spousta lidí si objedná např. neomezené volání, přitom telefonují tak málo, že se jim služba nevyplatí, ale u některých lidí je to zase naopak – platí nesmyslně vysokou částku za telefon, i když by se jim více vyplatil jiný balíček služeb.
  • komunikovat s věřitelem – velmi důležitá zásada. Pokud víte, že nebudete moci uhradit svoji splátku včas, nebo v nejbližší době nebudete vůbec schopni úvěr splácet, vždy s věřitelem komunikujte a vysvětlete mu situaci. Mnoho lidí řeší problém tak, že přestanou reagovat na dopisy, maily a telefonáty, tím jim ale dluh stále narůstá a často to končí nejen záznamem v registru SOLUS, ale i exekucí na majetek.
  • domluvit se např. na splátkovém kalendáři – rozumné řešení, které u půjček nabízejí nejen banky, ale i některé nebankovní společnosti. Většinou se poskytovatelé půjček snaží s klientem rozumně domluvit a akceptují i splácení po menších částkách.
  • nevytloukat klín klínem – jednou z nejhorších věcí, kterou můžete udělat, je řešit problémy se splácením úvěru další půjčkou. Tím se dluhová spirála roztočí a můžete se dostat až do zcela neřešitelné situace. Nikdy si neberte půjčku na to, abyste mohli splatit tu předchozí.

Jak dosáhnout výmazu z registru SOLUS

Jednou z nejčastějších dotazů, týkající se registru dlužníků SOLUS, je otázka jak zařídit vymazání Vašich údajů. Záznam v registru SOLUS samozřejmě nemusí být doživotní, nicméně aby k němu mohlo dojít, je třeba splňovat určité podmínky. V prvé řadě je třeba uhradit všechny závazky – pokud dluh stále trvá, výmaz není možné uskutečnit. Nejste-li si jistí proč vlastně záznam v registru máte a jakou částku dlužíte, prvním krokem je zjištění informací o Vašich dluzích (např. pomocí výpisu z registru, o který si můžete snadno zažádat – po uhrazení poplatku pak dostanete příslušný výpis buď klasickou poštou, nebo v elektronické podobě). Jakmile budete mít dluhy splacené, můžete vymazání z registru urychlit tak, že smlouvu, kterou jste s danou společností uzavřeli zrušíte a spolu s tím pošlete i odvolání souhlasu se zpracováním osobních údajů. Následně je třeba kontaktovat přímo sdružení SOLUS a požádat jej o vymazání údajů o Vaší osobě. Tento postup ale nemusí automaticky vyjít a je třeba počítat s tím, že negativní záznam ještě v registru dlužníků nějakou dobu zůstane i po splacení dluhu. Doba uchování těchto informací závisí na tom, o jakou společnost se jedná – např. u telekomunikačních operátorů je to jeden rok, u úvěrových společností může jít až o tři roky.

Jak získat půjčku i se záznamem v registru SOLUS

Negativní zápis v registru dlužníků SOLUS je velkou komplikací v momentě, kdy si potřebujete sjednat novou půjčku. V takovém případě totiž nemáte šanci na běžný bankovní úvěr – všechny banky do registrů nahlížejí a osobám, které v nich mají negativní záznam, žádnou půjčku neposkytnou. Jedinou možností tak zůstává obrátit se na nebankovní sektor, kde už šance na půjčku je – mnoho poskytovatelů se navíc na půjčky bez registru cíleně zaměřuje. U nebankovních půjček bez kontroly registru je ale třeba si uvědomit, že podmínky jsou výrazně odlišné od bankovních úvěrů. Půjčky nejsou tak vysoké, jsou u nich vyšší úrokové sazby a vyšší poplatky, celkově tak úvěr není tak výhodný jako u banky. Obecně si zájemce o půjčku může vybrat ze tří možností – pokud mu stačí menší částka, má velkou šanci úvěr získat, navíc i docela rychle a snadno. Naopak, pokud potřebujete vyšší částku, např. v řádech desítek až stovek tisíc, se záznamem v registru budete pravděpodobně potřebovat zajištění. Máte-li vlastní byt, dům, pozemek nebo rekreační objekt, který byste mohli poskytnout jako zástavu, můžete pak získat i vysokou částku – společností, které tento typ úvěrů je na českém trhu hned několik. Relativně novou záležitostí jsou pak na českém trhu P2P půjčky, které v poslední době získávají čím dál větší oblibu.

Máte záznam v registru dlužníků, potřebujete nutně půjčku a nevíte, na koho se obrátit? Máme pro Vás tipy na výhodné a prověřené půjčky, na které se můžete stoprocentně spolehnout.

Půjčky bez zajištění nemovitostí

Pokud máte záznam v registru SOLUS a stačí Vám jen pár tisíc, nabídka vhodných nebankovních úvěrů je velmi široká. Optimálním řešením jsou určitě ty společnosti, jež nabízejí první půjčku zdarma. Z nich můžeme doporučit např. novou Ninja půjčku nebo oblíbenou půjčku Zaplo.cz.

Ninja půjčka – nejnovější přírůstek na trhu s nebankovními úvěry. Získat můžete až 4500 Kč, sjednání je velmi rychlé, snadné a pohodlné. Velkým plusem půjčky je vysoká šance na schválení – úvěr získá více než 90 % žadatelů.

Zaplo.cz – známá nebankovní půjčka, kde lze dostat až 8000 Kč bez jakéhokoliv poplatku a úroku. Nově je možné nechat si půjčku vyplatit i prodejnách společnosti Geco.

Půjčky se zajištěním nemovitostí

U vysokých částek je situace složitější, i se záznamem v registru SOLUS ale můžete dostat půjčku s ručením nemovitostí. Asi neznámějším poskytovatelem těchto úvěrů je společnost Acema, z menších pak stojí za zmínku např. HK Investment. Acema Credit – velká a silná nebankovní společnost s 16letou tradicí. Nabízí několik úvěrových produktů, neúčelová půjčka bez kontroly registrů může být až do výše 5 000 000 Kč. HK Investment – menší úvěrová společnost z Hradce Králové, která ale nabízí úvěry i v ostatních krajích. Půjčky poskytuje bez nahlížení do registru a hotovost vyplácí na ruku hned při podpisu smlouvy. Nově má HK Investment svou pobočku i v centru Prahy.

P2P půjčky

P2P půjčky u nás ještě nejsou tak známé a zavedené jako v zahraničí, postupně se u nás ale tento způsob půjčování začíná prosazovat. Provozovatelů P2P půjček je několik, k těm, kde si můžete půjčit i se záznamem v registru dlužníků SOLUS, patří např. Bankerat nebo Benefi.

Bankerat – moderní nebankovní úvěry, kde si lidé půjčují vzájemně mezi sebou. U Bankerat lze i se záznamem v registru získat až 150 000 Kč, se zástavou nemovitosti až 600 000 Kč.

Benefi – rychlá a výhodná P2P půjčka bez skrytých poplatků a s nízkými úrokovými sazbami od pouhých 6 % ročně. Zajištění nemovitostí ani ručitele zde potřebovat nebudete.

Jaké půjčky si rozhodně nebrat

Se záznamem v registru dlužníků SOLUS sice je výběr půjčky trochu složitější, tím spíše byste ale měli být obezřetní – za inzeráty, nabízejícími nebankovní úvěry, se velmi často skrývají nebezpečné podvodné půjčky. I přesto, že se o tomto tématu často hovoří, je bohužel stále velké množství lidí, kteří na různé triky podvodníků naletí a místo očekávaného úvěru ještě přijdou o peníze. Určitě se tak vyhněte těmto nabídkám s půjčkami:

  • půjčky, kde po Vás předem chtějí vysoký poplatek – tím samozřejmě nemyslíme symbolický ověřovací poplatek ve výši 1 Kč, který někteří poskytovatelé vyžadují, aby si ověřili, zda má žadatel vlastní bankovní účet. Pokud ale po Vás někdo chce např. několik tisíc předem, jedná se téměř s jistotou o podvod.
  • půjčky, kde je nejdříve nutné zavolat na placenou linku – poměrně častý trik podvodných firem, které vydělávají na těchto linkách a žádnou půjčku lidem nedají. V poslední době se bohužel objevily i případy, kdy je hovor z běžného mobilního čísla přesměrován na placenou předraženou linku – dávejte si proto velký pozor na úvěry, kde je nutné někam volat.
  • půjčky, které nemají žádnou internetovou stránku – v dnešní době už jsou webové stránky naprostou samozřejmostí, takže pokud někdo nabízí úvěry a nemá ani vlastní stránky, je to velmi podezřelé.
  • půjčky s nekvalitní webovou prezentací – ani samotná existence internetových stránek ale neznamená 100% jistotu. Pokud uvidíte, že web je amatérský, nejsou na něm skoro žádné kontaktní údaje apod., raději na takovou nabídku nereagujte.
  • půjčky s negativními recenzemi na internetu – když dáte jméno poskytovatele, název firmy nebo např. telefonní číslo do Googlu a objeví se jen samé stížnosti a negativní komentáře, je to jasný signál, že od takové půjčky je třeba dát ruce pryč.
  • půjčky s rozhodčí doložkou, kde Vám hrozí vysoké sankce – tento dodatek smlouvy mnoho lidí vůbec nečte, ani o něm neví – i některé seriózní nebankovní společnosti po svých klientech vyžadují souhlas s rozhodčí doložkou, což znamená, že případné spory neřeší soud, ale tzv. rozhodce. Ten ale není nezávislý, ale stojí téměř vždy na straně úvěrové společnosti.
« Půjčka pro důchodce | Půjčky pro OSVČ »
Autor: Tom Vašina

Vystudovaný ekonom

Upozornění: Poslední aktualizace článku proběhla . Uvedené informace již nemusí být platné. Aktuální informace naleznete vždy na stránkách poskytovatele daného produktu.

Komentáře


Kolik si chcete půjčit?

Částka: 15 000 Kč
První půjčka zdarma

Vyberte si z promo akcí půjčkových společností a získejte půjčku s úrokem 0%.

Chci využít akci

Doporučené půjčky