Revoluce v bankovních platbách – kde všude umožňují okamžitý převod peněz?


Bezhotovostní převody mezi jednotlivými bankami byly dříve otázkou hodin, případně dní – podle toho, kdy jste příkaz k provedení platby zadali. Letošní rok však přinesl zásadní změnu a tou jsou expresní, okamžité platby. Znamená to, že u vybraných bank lze provést bezhotovostní platbu okamžitě a peníze jsou na účet u jiné banky připsány okamžitě, resp. v řádu sekund. Kde už tato novinka funguje a kde ji plánují v brzké době zavést?

Revoluce v bankovních platbách – kde všude umožňují okamžitý převod peněz?

Air Bank tato banka, která je známá sloganem „I banku můžete mít rádi“, zavedla v Česku expresní platby jako první a to už počátkem tohoto roku. Od ledna v rámci vlastních účtů, od února pak i do ostatních bank.

Česká spořitelna – hned po Air Bank spustila tuto užitečnou službu i dosavadní jednička na trhu. Česká spořitelna umožňuje okamžité převody od února, převedení peněz je tak otázkou vteřin.

Creditas – jako třetí se přidala zatím méně známá banka Creditas. Ta zavedla bleskové převody v dubnu 2019 a tak i její klienti mohou od té doby provádět okamžité platby v režimu 24/7.

Komerční banka – jeden z předních tuzemských bankovních ústavů se připojil na podzim tohoto roku a díky tomu se tak počet lidí, jenž mohou platit expresně výrazně zvýšil.

Raiffeisenbank – prakticky ve stejném termínu jako Komerční banka umožnila svým klientům bleskové platby i Raiffeisenbank. Tím vzrostl počet bank, podporujících okamžité platby na 5 a to vše během jediného roku.

ČSOB ještě letos by se této novinky měli dočkat i klienti tuzemské dvojky – Československé obchodní banky. ČSOB plánuje přistoupit k tomuto kroku v nejbližší době.

MONETA Money Bank – jako poslední chystá zavedení expresních plateb také MONETA Money Bank – i u ní by k tomu mělo dojít ještě letos. Celkem by tak do 31.prosince mohlo mít k této službě přístup minimálně 12 milionů klientů, což už je velmi slušné číslo.

V nejbližší době chystají bleskové platby i další banky

Na přelomu roku, začátkem příštího, případně o něco později se k zavedení expresních plateb chystají i další banky. Konkrétně se jedná o:

  • Equa bank – dle posledních informací se start chystá na začátek příštího roku
  • Fio banka – i u ní se očekává podobný termín
  • mBank – zavedení bleskových plateb plánuje na přelomu tohoto a příštího roku

Zkracují se také lhůty pro standardní platby

Nejde ale pouze o expresní platby v řádu sekund. Pozitivní zprávou je i zkracování lhůt pro standardní platby – u drtivé většiny bankovní ústavů stačí, když příkaz k běžné platbě zadáte v dopoledních hodinách a peníze by na druhý účet měly dorazit ještě tentýž den. K velkému posunu za poslední rok došlo zejména u Raiffeisenbank – zatímco ještě loni v srpnu bylo nutné takový příkaz zadat do 8.00, letos v červenci už stačí zadat platbu do 11.30.

Ke změně pomohlo i snížení cen za mezibankovní platební styk

Pozitivní roli ve zrychlení plateb sehrála Česká národní banka. Ta totiž loni v listopadu snížila ceny za mezibankovní platební styk. Zrušily se různé přirážky a díky tomu jsou tak nyní platby rychlejší než předtím, což mnoho klientů bank velmi oceňuje.

Expresní platby v řádu sekund nejsou vždy zdarma – u některých bank je tato služba za příplatek, často je také nutné přímo v zadání platby uvést, že žádáte o bleskovou platbu. Velmi příjemné ale je, že expresní platby jsou jednak okamžité – peníze dorazí na účet během několika sekund a služba navíc funguje nonstop – 24 hodin denně, 7 dní v týdnu a 365 dní v roce. V příštím roce se dá předpokládat, že se k okamžitým platbám přidají i další banky a placení se tak pro klienty ještě více urychlí a přinese jim větší komfort.

« Během 10 let o 40 procent víc. S dnešní průměrnou mzdou si mohou Češi dopřát i dovolenou na Zanzibaru | Půjčka v insolvenci »
Autor: Tom Vašina

Vystudovaný ekonom

Upozornění: Poslední aktualizace článku proběhla . Uvedené informace již nemusí být platné. Aktuální informace naleznete vždy na stránkách poskytovatele daného produktu.

Komentáře


Kolik si chcete půjčit?

Částka: 15 000 Kč
První půjčka zdarma

Vyberte si z promo akcí půjčkových společností a získejte půjčku s úrokem 0%.

Chci využít akci

Doporučené půjčky