Rozpočet bude mít letos rekordní schodek půl bilionu, již ho schválila sněmovna


Hospodařit s vyrovnaným státním rozpočtem by bylo ideální a jistě se na tom shodne většina odborníků. Jedna věc jsou ale představy, druhá věc je realita – vlády u nás dlouhodobě sestavují deficitní rozpočet a výjimkou není ale letošní rok. Letos je samotný fakt, že rozpočet bude v mínusu, naprosto pochopitelný, rozpaky ale u mnoha ekonomů a dalších odborníků vzbuzuje konkrétní číslo – půl bilionu korun je skutečně obrovská částka.

Rozpočet bude mít letos rekordní schodek půl bilionu, již ho schválila sněmovna

Původní schodek měl být jen minimální 

Ještě na začátku letošního roku přitom nic nenasvědčovalo tomu, že by deficit rozpočtu měl být nějak zvlášť vysoký. Schodek měl činit – z dnešního úhlu pohledu pouhých – 40 miliard, takže žádná zásadní změna oproti předchozím rokům. Tehdy se ještě např. plánovalo, že by důchodci mohli dostat opět více peněz než je zákonná valorizace a vše vypadalo relativně optimisticky. 

Do hry ale nečekaně vstoupil koronavirus 

Pak ale přišlo něco, s čím nikdo nepočítal a co zasáhlo celý svět – pandemie koronaviru se postupně rozšířila do celého světa včetně Evropy a významně zasáhla i ekonomiku a životy lidí v naší zemi. Ať už šlo o povinné zavření obchodů a restaurací, uzavření škol, povinné nošení roušek a řadu dalších opatření. V tu chvíli bylo jasné, že se to projeví i na rozpočtu, protože ekonomika ČR dostala citelný úder.

Schodek se postupně navyšoval – nejdříve na 200, pak na 300 miliard 

Návrhy na deficit se postupně měnily – nejdříve to mělo být 200 miliard, později pak ministryně financí navýšila plánovaný schodek dokonce na 300 miliard korun. Už to by samo osobě byla rekordní částka (doposud byl rekordní rok 2009, kdy činil deficit 192 miliard), nicméně ani to nakonec nestačilo.

Finální verze nakonec činí rekordních 500 miliard 

Koronavirus zanechal na české ekonomice tak obrovské škody, že se nakonec ukázalo, že ani oněch rekordních 300 miliard nebude stačit. Nakonec tak Alena Schillerová přišla s dalším navýšením deficitu o dalších 200 miliard – finální schodek rozpočtu pro tento rok tak činí 500 miliard korun (půl bilionu). 

Sněmovna schodek podpořila, je ale ještě otázkou, jak bude rozpočet vypadat

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR nakonec po dlouhé debatě návrh rozpočtu podpořila, žádná výrazná většina to ale nebyla – pro bylo 104 poslanců (vládní koalice + KSČM), naopak 87 jich bylo proti (opoziční strany). Otázkou ale zůstává, jak bude samotný rozpočet vypadat – následující měsíce ukáží, do čeho bude chtít vláda nejvíce investovat (např. zdravotnictví, školství, doprava), jak porostou důchody atd.

Teoreticky ještě hrozí, že se deficit znovu navýší

Stoprocentně v tuto chvíli nelze vyloučit ani tu variantu, že by ministryně financí ještě jednou předstoupila před poslance a znovu je požádala o další mimořádné navýšení schodku rozpočtu. Samotná Alena Schillerová tuto variantu připustila, nicméně sama řekla, že nepředpokládá, že by k tomu došlo. 500 miliard korun by tak měl být finální deficit pro tento rok.

V dalších letech by se měl schodek rozpočtu postupně snižovat 

Je jasné, že v následujících letech už si česká ekonomika nebude moci dovolit takto vysoké deficity a dá se tedy předpokládat, že schodek bude postupně každým rokem klesat. Vyplývá to jednak z vyjádření samotných politiků, jednak už nás snad nečeká podobná situace jako nastala letos při pandemii koronaviru. Významný vliv na budoucí podoby státního rozpočtu ale sehrají také parlamentní volby, které nás čekají příští rok – u některých stran by v případě jejich úspěchu byl přístup k rozpočtu určitě daleko konzervativnější a schodek by mohl klesat výrazněji.

« Jaké věci už vám exekutor nesmí zabavit – na co nemá právo? | Česká spořitelna zavádí nový účet, tentokrát skutečně bez poplatků »
Autor: Tom Vašina

Vystudovaný ekonom

Upozornění: Poslední aktualizace článku proběhla . Uvedené informace již nemusí být platné. Aktuální informace naleznete vždy na stránkách poskytovatele daného produktu.

Komentáře


Kolik si chcete půjčit?

Částka: 15 000 Kč
První půjčka zdarma

Vyberte si z promo akcí půjčkových společností a získejte půjčku s úrokem 0%.

Chci využít akci

Doporučené půjčky