Refundace mzdy


V souvislosti s financemi, půjčkami, výplatami nebo daněmi se setkáváme s mnoha různými odbornými terminy, z nichž některé nejsou v široké veřejnosti moc známé. Jedním z takových výrazů je refundace mzdy. V tomto článku si vysvětlíme, co vlastně tento pojem znamená, kterých lidí se týká a kdo Vám může pomoci s přesným výpočtem.

Refundace mzdy

Co přesně znamená pojem refundace mzdy?

Refundace mzdy je úkon, kdy zaměstnavatel vyplatí svému zaměstnanci peníze, ale následně tuto výplatu požaduje zpět od státu. Nejedná se tedy o klasickou výplatu, ale o některé speciální případy, kdy má zaměstnanec nárok na peníze v situaci, kdy není ve svém zaměstnání, ale z určitých důvodů (např. kvůli obecnému zájmu) musí být na jiném místě. Zaměstnanec tak dostane peníze klasicky od svého zaměstnavatele, tomu se ale tato částka vrátí zpět, protože ji dostane od státu.

Jakých profesí se refundace mzdy může týkat?

Refundace mzdy se vztahuje pouze na některá zaměstnání a profese, kdy pracující potřebuje odcestovat např. do jiného města nebo země, ale náleží mu odměna od svého zaměstnavatele. Typickým příkladem jsou např. sportovci, kteří potřebují odcestovat za účelem reprezentace svojí země, dále jde např. o dobrovolné hasiče, lékaře účastnící se mezinárodních stáží, tlumočníky, soudní znalce, politiky a celou řadu dalších profesí. Naopak zcela jiným případem je např. situace, kdy zaměstnanec není v práci např. kvůli darování krve apod. V těchto případech nemá nárok na refundaci, ale na náhradu mzdy – ta se ale vypočítává jinak a jde o zcela jinou finanční operaci.

Jak se refundace mzdy počítá?

Samotný výpočet refundace je poměrně složitý a je třeba, aby ho provedl člověk, který má v tomto oboru dostateční znalosti a zkušenosti. Některé účetní vzory můžete najít na internetu, pokud se Vám ale refundace mzdy týká a potřebujete provést její přesný výpočet, raději se obraťte na zkušenou mzdovou účetní nebo na účetní firmu. Refundace se totiž týká nejen samotného platu, ale i pojištění (zdravotního i sociálního).

« Podvodné půjčky po telefonu – jak nenaletět | Zonky – P2P půjčky jako alternativa ke klasickým úvěrům »
Autor: Tom Vašina

Vystudovaný ekonom

Upozornění: Poslední aktualizace článku proběhla . Uvedené informace již nemusí být platné. Aktuální informace naleznete vždy na stránkách poskytovatele daného produktu.

Komentáře


Kolik si chcete půjčit?

Částka: 15 000 Kč
První půjčka zdarma

Vyberte si z promo akcí půjčkových společností a získejte půjčku s úrokem 0%.

Chci využít akci

Doporučené půjčky