Půjčka pro podnikatele


Významnou cílovou skupinou, která má specifické požadavky na úvěrové produkty, jsou podnikatelé a živnostníci. Speciální podnikatelské půjčky nabízí celá řada velkých bank, ale úvěr mohou podnikatelé získat i u nebankovních společností. V tomto článku se na půjčky pro podnikatelské subjekty podíváme trochu podrobněji.

Půjčka pro podnikatele

Bankovní půjčky pro podnikatele

Nejvýhodnější úvěry nabízejí banky a platí to nejen pro běžné fyzické osoby, které si sjednávají spotřebitelské půjčky, ale i pro podnikatele. Ti si mohou u banky vzít úvěr na účely jejich podnikání a díky půjčce tak mají šanci svoji firmu pořádně nastartovat nebo posunout dál. U podnikatelských bankovních půjček platí trochu jiné podmínky než u základních spotřebitelských půjček – podnikatelé často mohou získat i mnohem vyšší částky. Nabídka jednotlivých typů půjček je navíc docela široká – lze tak získat např. investiční úvěr, provozní úvěr, firemní úvěr nebo neúčelovou půjčku, jež se dá použít na cokoliv.

Nebankovní půjčka pro podnikatele

Pro podnikatele je obvykle výhodnější obrátit se na některou z bank, ale i nebankovní společnosti mají speciální nabídky určené právě živnostníkům a podnikatelům. Někteří podnikatelé navíc vzhledem ke svojí situaci na bankovní úvěr nedosáhnou a tak je pro ně nebankovní půjčka jedinou možnou alternativou. Kromě vyšších úrokových sazeb je ale často nevýhodou také poměrně nízká maximální částka úvěru – neplatí to ale úplně vždy.

Na co lze podnikatelskou půjčku využít?

Jak už jsme si řekli výše, existují různé druhy podnikatelských úvěrů a spolu s tím souvisejí i různé možnosti využití. Velmi často si půjčku berou začínající podnikatelé, kteří chtějí s její pomocí rozjet novou firmu a bez potřebné finanční injekce by se jinak neobešli. Půjčka pro podnikatele je ale vhodná i pro zkušené živnostníky, kteří potřebují investovat do nových produktů, nebo třeba založit novou pobočku své firmy. Specifickým typem půjčky je např. provozní úvěr, jenž lze použít např. na výplaty zaměstnanců, uhrazení různých faktur nebo na nákup zboží.

Které banky u nás poskytují podnikatelské půjčky?

Z největších českých bankovních ústavů najdeme nabídku podnikatelských úvěrů např. u České spořitelny nebo Komerční banky. Obě tyto banky mají velmi široký výběr, který je navíc vhodný jak pro začínající a menší živnostníky, tak i pro velké firmy nebo korporace, jež mají zase trochu jiné potřeby a vyžadují jiné služby. Z menších bank pak podnikatelskou půjčku poskytuje např. Fio banka, která se více zaměřuje na investiční produkty, nebo mBank, jež nabízí speciální investiční hypotéku. Kromě nich ale půjčku pro živnostníky najdete u mnoha dalších bankovních institucí, jako je např. ČSOB, Sberbank, UniCredit Bank a celá řada dalších.

Které nebankovní společnosti nabízejí podnikatelské půjčky?

I v nebankovním sektoru je výběr půjček pro živnostníky docela pestrý. Na rozdíl od bankovních úvěrů ale jen málokterá nebankovní společnost nabízí speciální produkty pro podnikatele. Ti si ale bez problémů mohou vybrat ze standardní nabídky půjček a vzhledem k tomu, že v drtivé většině se jedná o neúčelové úvěry, záleží čistě na nich, jak s penězi naloží. Někteří nebankovní poskytovatelé ale přesto speciální živnostenské půjčky v portfoliu mají. Jednou z těch nejznámějších je společnost Acema Credit, která se jinak zaměřuje na půjčky se zajištěním nemovitostí. U podnikatelského úvěru ale ručení nemovitostí Acema nevyžaduje, výše půjčky se může pohybovat od 100 000 Kč až do 50 00 000 Kč. Další nebankovní společností, nabízející speciální úvěr pro OSVČ je královéhradecký HK Investment. Ten nově rozšířil svoji působnost i na Prahu a okolí a živnostníkům nabízí půjčky od 100 000 Kč až do 1 000 000 Kč – tady už je ale ručení nemovitostí podmínkou.

« Půjčky pro OSVČ | Půjčka pro nezaměstnané »
Autor: Tom Vašina

Vystudovaný ekonom

Upozornění: Poslední aktualizace článku proběhla . Uvedené informace již nemusí být platné. Aktuální informace naleznete vždy na stránkách poskytovatele daného produktu.

Komentáře


Kolik si chcete půjčit?

Částka: 15 000 Kč
První půjčka zdarma

Vyberte si z promo akcí půjčkových společností a získejte půjčku s úrokem 0%.

Chci využít akci

Doporučené půjčky