Podvodné půjčky po telefonu – jak nenaletět


U nebankovních půjček se často hovoří i v souvislosti s různými podvody, kdy lidé hledající výhodnou půjčku mnohdy naletí podvodníkům. Podvodné úvěry se objevují v různých podobách, jednou z těch nejčastějších jsou podvodné půjčky po telefonu. Ty fungují tak, že zájemce o úvěr zavolá na speciální telefonickou linku, která ale nemá standardní tarif, ale je zpoplatněna velmi vysokými částkami – minuta hovoru tak může vyjít na cenu okolo 70 až 90 korun. Operátoři a operátorky na druhé straně telefonu mají navíc za úkol hovor co nejvíce zdržovat a protahovat a ve finále Vás tak jeden jediný hovor může stát třeba i více než 1 000 Kč. V tomto článku pro Vás máme několik rad a tipů, jak se těmto podvodným půjčkám vyhnout.

Podvodné půjčky po telefonu – jak nenaletět

1. Půjčujte si pouze od prověřených poskytovatelů

Sázkou na jistotu jsou úvěry od tradičních a známých úvěrových společností. Žádných podvodů se nemusíte bát u klasických bankovních půjček, i v nebankovním sektoru je ale spousta ověřených poskytovatelů, u nichž máte záruku solidního a férového jednání. Důležité je zjistit si předem co nejvíce informací a nereagovat hned na ten první inzerát, který někde uvidíte. Zvláště pokud si chcete půjčit vyšší částku, měli byste být obzvláště obezřetní.

2. Sjednávejte si úvěr přes internet nebo osobně

Podvodným půjčkám po telefonu se samozřejmě můžete vyhnout jednoduše tak, že prostě nikam volat nebudete. I některé nebankovní společnosti umožňují osobní sjednání na pobočce firmy, případně u Vás doma, jinak ale každý solidní poskytovatel musí mít vlastní internetové stránky, na kterých je dostatek informací o půjčce. Z webových stránek si tak můžete udělat docela dobrý obrázek o tom, zda je půjčka skutečně solidní, nebo naopak.

3. Telefonní číslo si ověřte na internetu přes vyhledávač

Pokud ale přece jenom chcete pro získání půjčky použít telefon, raději si dané číslo předem ověřte v internetovém vyhledávači. Stačí jednoduše otevřít Google, do něj zadat telefonní číslo a hned se Vám mohou zobrazit zkušenosti lidí, kteří už na danou linku volali. Velmi snadno a rychle tak můžete odhalit podvod a ušetřit si tak peníze i starosti.

4. Nereagujte na inzeráty, kde je uveden pouze telefon

Jak už jsme si řekli výše, každá solidní úvěrová společnost má svoje vlastní webové stránky, kde jsou veškeré důležité informace a v kontaktních údajích je uvedena i mailová adresa, sídlo firmy, případně další základní informace o společnosti. Pravým opakem jsou krátké inzeráty, s nimiž se můžete setkat na různých diskusních fórech, v novinách nebo různých letácích – pokud je v takovém inzerátu pouze jméno a telefon, je docela pravděpodobné, že může jít o podvod.

5. Dávejte si pozor zejména u klasických paušálních smluv

Pokud ve svém mobilním telefonu používáte předplacenou kartu, riziko podvodných půjček po telefonu není zas tak vysoké – nemůžete přijít o více peněz, než máte v kreditu, protože jakmile se dostanete na nulu, hovor se prostě ukončí. Daleko větší nebezpečí je ale např. u pevných linek nebo u mobilů s klasickým paušálem – tam už hrozí nebezpečí, že v případě podvodné půjčky Vám přijde vyúčtování třeba na několik tisíc. Proto si číslo, kam chcete zavolat nejdříve důkladně prověřte na internetu.

6. Používejte nezávislé srovnavače půjček

Nejrychlejším, nejjednodušším a nejspolehlivějším způsobem, jak si vybrat tu nejlepší půjčku a nenaletět podvodníkům, je využití internetových srovnavačů. Jedná se o nezávislé webové portály, které přinášejí přehledné porovnání bankovních i nebankovních půjček a kromě toho, že s jejich pomocí naleznete půjčku, jež je pro Vás nejvýhodnější, máte navíc jistotu, že daný úvěr je 100% bezpečný a prověřený. Webových stránek, zaměřených na srovnání půjček už funguje hned několik, k těm největším patří např. CoolPůjčky.cz, ParádníPůjčky.cz, Výhodňáky.cz nebo stránky, na nichž se právě nacházíte.

« Osobní bankrot | Refundace mzdy »
Autor: Tom Vašina

Vystudovaný ekonom

Upozornění: Poslední aktualizace článku proběhla . Uvedené informace již nemusí být platné. Aktuální informace naleznete vždy na stránkách poskytovatele daného produktu.

Komentáře


Kolik si chcete půjčit?

Částka: 15 000 Kč
První půjčka zdarma

Vyberte si z promo akcí půjčkových společností a získejte půjčku s úrokem 0%.

Chci využít akci

Doporučené půjčky