Jak nenaletět na podvodnou půjčku?


Získat půjčku je sice čím dál jednodušší, pro velkou skupinu lidí ale může být sjednání úvěru docela velkým problémem. Jedná se především o ty, kteří mají záznam v registru, exekuci nebo jsou nezaměstnaní. Takoví lidé si většinou nemohou půjčit od banky a nezbývá jim nic jiného, než hledat alternativu v nebankovním sektoru. V něm se ale vyskytují nejen poctivé společnosti, ale bohužel také celá řada podvodníků.

Jak nenaletět na podvodnou půjčku?

U kterých poskytovatelů se podvodné půjčky nejčastěji vyskytují?

Jedná se jak o soukromé osoby, tak i o různé firmy. Skutečnost, že si půjčujete od společnosti, jež je zaregistrovaná, případně má i vlastní web, ještě nemusí automaticky znamenat, že je úvěr seriózní. Podvodníci neustále vymýšlejí různé nové metody a způsoby, jak z lidí vylákat peníze a bohužel se pořád najde mnoho lidí, kteří jim naletí.

Jaké jsou typické znaky, podle nichž poznáte podvodné půjčky?

Rozeznat seriózní půjčku od podvodné není zase nic tak obtížného. Pro podvodné půjčky je typické např. to, že je nabízejí soukromé osoby – tam je riziko asi nejvyšší. Další typickou vlastností může být nutnost zatelefonovat na uvedené číslo (může se pak jednat o linku se zvýšeným tarifem) nebo požadavek, abyste předem uhradili poplatek za úvěr.

Jak získat jistotu, že je půjčka seriózní a o podvod nejde?

Chcete-li mít 100% jistotu, že za půjčkou stojí solidní firma, stačí použít internet a poskytovatele půjčky si prověřit. K tomu samozřejmě pomůže např. Google a další vyhledávače, skvělým pomocníkem jsou ale také různé nezávislé portály, jež se zaměřují na srovnání půjček. S pomocí internetu tak můžete případný podvod odhalit během okamžiku.

Na kterých místech se podvodné půjčky nejčastěji inzerují?

Nejčastěji se nabídky na podvodní půjčky vyskytují v různých bezplatných internetových inzercích, dále pak např. v diskusních fórech, v inzertních rubrikách některých novin a setkat se s nimi můžeme také venku, kde bývají tyto nabídky vylepené na ulici, případně na nástěnkách v obchodech apod. Naopak, pokud má nějaká půjčka reklamu např. v celoplošné televizi, můžete si být téměř jistí, že o podvod nepůjde.

U kterých společností se podvodu nemusíte vůbec bát?

Sázkou na jistotu jsou samozřejmě všechny bankovní půjčky – tam riziko podvodu opravdu nehrozí. Co se týká nebankovních společností, tam už je výběr těžší, nicméně u velkých a zavedených firem s dlouholetou tradicí se obvykle není třeba ničeho obávat. Strach ale nemusíte mít ani u řady relativně málo známých společností, předem si je ale důkladně prověřte – ideální jsou, jak už bylo výše řečeno odborné finanční portály, které se specializují na srovnání různých půjček a naleznete na nich i podrobné recenze.

Kde je naopak nebezpečí podvodu nejvyšší?

Největší nebezpečí je rozhodně u půjček, které poskytují soukromé osoby, u půjček, kde převažují negativní recenze na internetu, nebo např. pokud se jedná o poskytovatele, o němž na internetu nenajdete vůbec žádné informace. Takovým nabídkám se vyhněte, zvláště pak těm, kde po Vás chtějí poplatek předem.

Existuje nějaký seznam podvodných půjček?

Přesný a zcela aktuální seznam s podvodnými půjčkami sice neexistuje, některé weby se ale touto problematikou zabývají a mohou Vám pomoci s výběrem půjčky a odhalením případného podvodu. Patří mezi ně např. portál Půjčko.cz, na němž kromě řady recenzí u jiných užitečných informací najdete i speciální sekci, jež se věnuje podvodným půjčkám – její adresa je http://pujcko.cz/podvodne-pujcky/. Kromě této stránky je na internetu i řada dalších, na nichž najdete upozornění na podvodné půjčky, včetně diskusních fór, do kterých lidé vkládají svoje vlastní zkušenosti.

« Půjčka do výplaty | Půjčka na OP »
Autor: Tom Vašina

Vystudovaný ekonom

Upozornění: Poslední aktualizace článku proběhla . Uvedené informace již nemusí být platné. Aktuální informace naleznete vždy na stránkách poskytovatele daného produktu.

Komentáře


Kolik si chcete půjčit?

Částka: 15 000 Kč
První půjčka zdarma

Vyberte si z promo akcí půjčkových společností a získejte půjčku s úrokem 0%.

Chci využít akci

Doporučené půjčky